Pa ceļam ar Klasiku

Amanda Tauriņa un Aleksandrs Kalējs: Ansamblis "MŌD" ir mūsu satikšanās vieta

Pa ceļam ar Klasiku

Upei pāri. Intervija ar uzlecošo operzvaigzni Katrīnu Paulu Felsbergu

Festivāla "Kuldīga Piano" rīkotājs Dainis Tenis: Cenšos klavieres izvilkt no koncertzāles

Cits ceļš klavierēm. Izskanēs otrais «Kuldīga Piano» festivāls

No 7. līdz 9. septembrim jau otro reizi notiks starptautiskais klaviermūzikas festivāls "Kuldīga Piano", kurā skanēs dažādu žanru un laikmetu mūzika mūsdienīgā versijā. Koncertos dzirdēsim māksliniekus no Latvijas, Ukrainas un Itālijas.

Festivāls jeb skanīgās dienas "Kuldīga Piano" 4. septembrī tika ieskandināts lidostā "Rīga", kur četras klavieres vienlaicīgi spēlēja desmit dažādi pianisti no Latvijas. Par spīti tam, ka to nebijis viegli noorganizēt, viss izdevies veiksmīgi. "Bija tādi amizanti mirkļi, kad jāspēlē kādam pianistam, bet kāds no skatītājiem vai pasažieriem pieiet un uzspēlē. Sapratu, ka tas ir kaut kas, kas ļoti raksturo festivālu "Kuldīga Piano"," Latvijas Radio 3 "Klasika" stāsta festivāla rīkotājs Dainis Tenis. "Ļoti cenšos šo instrumentu, klavieres, mazliet izvilkt no koncertzāles, ja tā var teikt. Esam ļoti pieraduši pie akadēmiskās mūzikas koncertiem, džeza mūzikas koncertiem, bet tie visi notiek koncertzālēs vai tam paredzētās vietās [..] Es eju mazliet citu ceļu, un ar to "Kuldīga Piano" atšķiras," skaidro Tenis. Veidojot festivālu, viņš pētījis līdzīgas norises citviet Eiropā un vismaz Baltijā neko līdzīgu nav atradis: "Tuvākais ir Itālijā, bet tas ir akadēmiskās mūzikas festivāls. Mēs mēģinām klavieres parādīt neakadēmiskā veidā, žanros, pārsvarā neoklasicismu ar sintezētām skaņām, elektroniku, bungmašīnu klāt un, kā jau minēju, liekam klavierēm skanēt neierastās vietās."

Neoklasicisms alternatīvajā mūzikā ir nesena parādība, salīdzinot ar tā klātbūtni akadēmiskajā mūzikā, tas ir žanrs, kurā pārsvarā tiek pārstāvētas klavieres solo vai kopā ar kādu instrumentu. Neoklasicisms, kā skaidro mūziķis, ir ļoti melodisks žanrs, lai arī pārsvarā tiek sasaistīts ar elektroniskiem instrumentiem, tas saglabā ārkārtīgu melodiskumu. Pārsvarā šajā žanrā dzirdam gatavus skaņdarbus, bet tiek arī improvizēts, koncertos izmantoto datorus vai pedāļus, ar kuru palīdzību var radīt skaņu cilpas un iedziļināties tiktāl, ka "pats aizpeldi kosmosā". Šim stilam raksturīgi arī "jautri", deju žanriem tuvi novirzieni. Šogad šo lauciņu festivālā aizpildīs Dainis Tenis kopā ar DJ Rudd. "Mums būs deju mūzika, vairāk "house" žanrā, bet ne tikai, būs arī elektroniskā mūzika, mums ir diezgan plaši, gan lēnāki tempi, gan mazliet ātrāki tempi," atklāj mūziķis. Tenis stāsta, ka šādas mūzikas izpildīšana paģēr daudzpusību: "Man vienlaikus jāspēlē melodija un sintezators, kamēr DJ Rudd ņemas ar citiem sintezatoriem, bungmašīnām, tad es pārņemu, viņš pārņem, manuprāt, skatītājiem arī interesanti paskatīties."

Festivālā būs dzirdama arī augstvērtīga akadēmiskā mūzika, ko izpildīs pianists Andrejs Osokins. "Viņš piekrita manai, tādā, ceru, ka labā nozīmē, avantūriskai idejai, ka viņš akadēmisko mūziku, kuru parasti spēlē koncertzālēs, varētu izpildīt restorānā branča laikā un pie reizes vēl parunāt, kā to nedara akadēmiskās mūzikas pianisti. Un ziniet, viņš bija priecīgs," stāsta Tenis. "Kuldīga Piano" daudzveidību apliecina arī itāļu mūziķis Eds Karlsens, kurš, kā atklāj Tenis, ilgus gadus strādājis par pilotu līdz sapratis, ka vēlas nodarboties ar mūziku.

Festivālu 8. septembrī atklās Jāņa Lūsēna "Skaņu lauki". "Ar Jāni bija forša saruna [..] Es viņam piezvanīju, un viņš jau divu minūšu laikā ģenerēja idejas, kas tajā koncertā būs. Tik ļoti pretimnākošs, kolosāls cilvēks un mūziķis!" stāsta Tenis. Lūsēns festivālam radījis jaunu programmu, kuru nosaucis par "Skaņu laukiem", šos laukus veido meditatīvas etīdes, kuru forma un melodija ir iepriekš plānota, bet kompozīcija notiek uz vietas – improvizācija tikai ar pieturas punktiem.

"Kuldīga Piano" klausītājiem piedāvā arī vienu pieturpunktu Rīgā. 7. septembrī Mazajā ģildē būs iespēja dzirdēt ukraiņu pianistu Jehoru Hrušinu, kurš arī šobrīd dzīvo Ukrainā. Šo pieturpunktu Rīgā papildus koncertam Kuldīgā organizatori nolēmuši rīkot ne tikai tādēļ, lai sniegtu ieskatu festivālā un kas tajā skanēs, bet arī lai atbalstītu ukraiņu mūziķi. "Viņam kā mūziķim ikdiena ir tā izmainījusies, cik mums, iespējams, tas ir neaptverami. Vismaz man tas nebija aptverams, kamēr nesākām ar viņu komunicēt.  [..] saprotot, cik sakropļota ikdiena ir arī mūziķiem, gribas palīdzēt, un tad ir šī iespēja atnākt uz Mazo ģildi un atbalstīt principā vienīgo neoklasicisma pārstāvi Ukrainā," aicina Tenis.

Festivāla atklāšana 8. septembrī pulksten 18.00 "Klavins Piano" koncertzālē ar  komponistu Jānis Lūsēnu. 9. septembrī pulksten 11.00 Pils dārzā notiks kuldīdznieka Toma Mikāla bezmaksas koncerts, pulksten 12.00 pianista Andreja Osokina koncerts restorānā "Bangerts", kurā tiks izpildīta Friderika Šopena, Jāņa Mediņa, Volfganga Dārziņa un citu komponistu mūzika, bet pulksten 15.00 – Jehora Hrušina koncerts Kuldīgas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Noslēgumā visa vakara garumā uzstāsies trīs mūziķu apvienības. Pulksten 18.00 muzicēs Ritvars Garoza, kurš akustisku flīģeļa skanējumu papildinās ar sintezatoru skaņām. Pulksten 20.00 viņam sekos itāļu pianists Eds Karlsens. Bet festivāla izskaņā pulksten 22.00 uzstāsies "DJ Rudd" un Dainis Tenis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti