Labrīt

Saules paneļu ražotāji Eiropā prasa lielāku aizsardzību pret Ķīnas lēto produkciju

Labrīt

Vairāki pacienti un viņu tuvinieki vēlas izmaiņas Veselības inspekcijas darbā

Pianista Matīsa Žilinska veltījums vecvectēvam Arvīdam un Vilim Plūdonim

Koncerts «Tālie krasti» – komponista Matīsa Žilinska veltījums vecvectēvam Arvīdam un Vilim Plūdonim

Otrdien, 5. martā, Rīgā, VEF koncertzālē jaunā džeza pianista un komponista Matīsa Žilinska trio atskaņos debijas albuma "Bērnības atmiņās" fragmentus. Savukārt ceturtdien, 7. martā, Kalnciema kvartālā un pēc tam arī citviet Latvijā, godinot Viļa Plūdoņa 150. jubileju, kas svinama 9. martā, sarūpētā koncertprogramma "Tālie krasti". Ko Matīss atradis Plūdoņa dzejā, un kā tā viņu vieno ar vecvectēvu, komponistu Arvīdu Žilinski?

Viens no Matīsa Žilinska koncertprogrammas "Tālie krasti" 16 skaņdarbiem ir dzejnieka Viļa Plūdoņa vēlējums topošajam dzejniekam, vai plašāk – topošajam māksliniekam. Komponists stāsta, ka 1934. gada sējumiņš ar šīm rindām viņu vienkārši uzrunājis ģimenes grāmatplauktā.

"Tur ir kaut kāds ieraksts, man liekas, ka Arvīda Žilinska sievas Mildas. Viņa Arvīdam palīdzēja meklēt dzejoļus, ko komponēt. Tur bija pat pāris atzīmes, kuru dzejoli var izmantot, ko nedaudz pamainīt. Viņam no šīs grāmatas ir solodziesma "Saule un sirds", šo dzejoli es arī pats izmantoju, bet nekad neesmu dzirdējis, kā viņam šī dziesma skan. Neesmu arī notis redzējis, bet tās ir mums mājās. Viņam ir daudz solodziesmu, neiet tik ātri atrast to visu," teic Matīss Žilinskis.

Komponists Matīss Žilinskis
Komponists Matīss Žilinskis

Patiešām, 24 gadus vecais Matīss Žilinskis, kurš šogad beigs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju džeza klavierspēles specialitātē, ir profesionāls mūziķis jau ceturtajā paaudzē: "Mans vectēvs, Arvīda dēls Valts, arī bija spilgts klasiskais pianists ar ļoti labu tehniku, bet nodarbojās ar klavierpedagoģiju, mācīja obligātās klavieres Mūzikas akadēmijā. Mans tētis vairāk ar koncertdarbību, vairāk ar džezu, un tagad es…"

Uzaugot ar vecvectēva šūpuļdziesmu "Pulkstens deviņus jau zvana", ko vecmāmiņa, pat neskaidrojot, kas ir autors, dziedāja pirms gulēt iešanas, Matīsam Žilinskim klavierspēle bijusi pašsaprotama. Tāpat komponēšana, kas iet roku rokā ar džeza mūziku, kur tik svarīga ir improvizācija.

"Arī džeza melodijas es komponēju, man ir albums "Bērnības atmiņās", nu jau ir tapis vēl viens albums, kur es plānoju likt klāt stīgu kvartetu, otrdien koncertā varēs dzirdēt pāris kompozīcijas no jaunā albuma, kas vēl nav ierakstīts," to Matīss Žilinskis stāsta par muzikālo sadarbību ar Arti Orubu un Andri Grunti.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savkārt otra koncertprogramma – "Tālie krasti", kas iznākusi arī vinila platē, – komponēta, jau mācoties "Mediņskolā". Tur palīgā nācis Nacionālā teātra dziedošais aktieris Raimonds Celms.

"Esam to nedaudz paspēlējuši jau pirms manām studijām Amerikā, biju aizbraucis pamācīties uz Omahu, Nebrasku, sanāca nedaudz iepauzēt. Tagad Vilim Plūdonim ir 150 gadu jubileja, pietiekami liels iemesls, lai mēs to turpinātu, novestu līdz skaistam nobeigumam," atklāj Matīss Žilinskis.

Jautāts, kāpēc veltījums tieši šim dzejniekam, viņš saka: "Šī dzeja nav tik uzrunājoša jaunam komponistam, bet es sevī izjūtu vecāku dvēseli. Ļoti skaista, romantiska dzeja par dabu, mīlestību, ģimeni, par Latviju, par patriotismu."

Matīss Žilinskis un Raimonds Celms ar koncertprogrammu "Tālie krasti" jau bijuši Kuldīgā, bet martā un aprīlī ceļos arī uz Ranku, Strenčiem, Valmieru, Saldu, Līgatni un Dzintaru koncertzāles Mazo zāli Jūrmalā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti