Pārmijas

Roberta Balanas veiksmes formula

Pārmijas

Šī brīnišķā operas pasaule... Intervija ar komponisti un rakstnieci Gundegu Šmiti

Galvu reibinošais Ligeti. Uz simtgades svinībām aicina Agnese Egliņa un Rihards Plešanovs

«Intelektuālais sudoku» Ligeti mūzikā. «Hanzas peronā» godinās ievērojamo ungāru komponistu

Zinātkāre, inteliģence un cieņa pret to, kas ir bijis mūzikas vēsturē, raksturo ievērojamo ungāru komponistu Ģērģi Ligeti (György Ligeti), kura rokraksts mūzikā ir bijis liels iedvesmas avots un jauns ceļvedis daudziem mūziķiem, Latvijas Radio 3 – "Klasika" raidījumā "Pārmijas" pauda pianisti Agnese Egliņa un Rihards Plešanovs, piesakot koncertus, kas 5. un 6. decembrī izskanēs "Hanzas peronā".

Notikumā "Ligeti 100 km/h" tiks svinēta komponista simtgade, un programmas kompozīcijā sakārtoti trīs spilgti Ligeti kamermūzikas darbi aizrautīgu mūziķu izpildījumā un mākslinieka Reiņa Dzudzilo veidotajā klusajā dabā.

"Visādā ziņā instrumenti noteikti neklusēs, instrumenti nebūs kā priekšmets, uz ko tikai skatīties un vērot, instrumenti skanēs. Klusā daba varētu būt pati telpa, bet visādā ziņā ir prieks, ka šīs klusās dabas telpu piepildīs mūzika, un par godu tik tiešām skaistam notikumam – Ligeti simtgadei," stāstīja Egliņa. 

Agnese Egliņa un Rihards Plešanovs
Agnese Egliņa un Rihards Plešanovs

Šajā notikumā piedalīsies arī pianists Rihards Plešanovs, izpildot "Musica Ricercata" – vienpadsmit klavieru miniatūru ciklu. Savukārt pianiste Agnese Egliņa kopā ar Lieni Neiju-Kalniņu un Māri Evolonu sastapsies ar virsotni Ligeti kamermūzikā – ar "Trio vijolei, mežragam un klavierēm", bet Konstantīna Paturska vadītais "Perona kvartets" dosies pa ceļu, kas ved pie viena no diviem Ligeti iespētajiem stīgu kvartetiem – pie Otrā. 

"Ir izvēlēti tādi trīs opusi, kas savā ziņā raksturo šo komponistu. Tie ir pietiekami spilgti, lai komponistu iepazītu arī tie, kuriem Ligeti vārds varbūt ir mazliet svešs.

Es domāju, ka pēc šī notikuma viņi varēs jau vairāk interesēties. Šie kamermūzikas šedevri noteikti varētu būt labs starts, lai iepazītu šo komponistu tuvāk, un es domāju, ka šī mūzika labi noskanēs," pauda Egliņa. 

Ligeti pats savu mūziku savulaik dēvējis par "neatonālu", un Plešanovs šim viņa apzīmējumam piekrīt. 

"Absolūti varu pievienoties, jo, ja jūs paskatītos tās pēdējās etīdes, daudzkārt tā ir tāda noskaņa. Kaut kas uz Arvo Perta pusi, kaut kas ļoti tīrs. Tāds arī var būt Ligeti. Tas ir ārkārtīgi skaisti, ka komponists pretstatā šim sarežģītajam var būt arī ārkārtīgi askētisks, ļoti emocionāls un ļoti skaists," pauda Plešanovs.

Arī Egliņa šim aprakstam piekrīt, piebilstot, ka vēl viņu fascinē Ligeti ieinteresētība pasaulē, pasaules mūzikā un citu komponistu daiļradē. Viņš radījis vairākus veltījumus citiem komponistiem, piemēram, Johanesam Brāmsam, Džirolamo Freskobaldi, Bēlam Bartokam. 

"Tas vien liecina par viņa zinātkāri, inteliģenci un cieņu pret to, kas ir bijis mūzikas vēsturē, un savā ziņā atkal tas viņa rokraksts ir bijis jauns ceļvedis daudziem citiem komponistiem un liels iedvesmas avots. Tā kā es vairāk šo pusi viņa novērtēju – šo inteliģenci un dažu brīdi arī tādu intelektuālo sudoku viņa mūzikā," stāstīja Egliņa. 

Viņa uzsvēra, ka

Ligeti skaņdarbus mūziķi nemācās caur zobu sāpēm, bet ar lielu prieku, nemaz neskaitot tam veltīto laiku. 

"Es domāju, ka visi šajā koncertā iesaistītie ir tādi mazliet Ligeti fani un tādi mazi vēstneši Latvijā. Ceram, ka ar šo mūziku varēsim dalīties biežāk, ne tikai simtgades reizē," norādīja Egliņa.

Vienlaikus abi pianisti uzsvēra, ka "Ligeti 100 km/h" nebūs tikai koncerts, tas patiešām būs notikums. Paredzēts, ka tas norisināsies nevis atsevišķi nodalītā telpā, bet "Hanzas perona" lielajā zālē, kurā būs izveidotas nevis viena, bet vairākas skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti