Rīta Panorāma

Operetes festivālā: brīnumskaista mūzika, izcili Eiropas teātru solisti

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Čella un bandūras smeldzīgā simbioze

Rīgas parkos un dārzos skanēs čella un bandūras smeldzīgā simbioze

Ar īpašu koncertprogrammu Rīgas parkos un dārzos augustā sastopami čellists Kārlis Auzāns un ukraiņu bandūriste Darja Leleko.

Darja dzīvo Latvijā kopš pērnā gada pavasara, kad bija spiesta pamest dzimteni un meklēt patvērumu sev un bērniem. Iespēja turpināt spēlēt un uzstāties kopā ar Latvijas mūziķiem Darjai ir ārkārtīgi nozīmīga, un viņa to dara ar lielu prieku. Ukraiņu mūziķes repertuārā ienākušas arī latviešu tautasdziesmas, kas publiku allaž aizkustina jo īpaši.

Čella un bandūras izpildījumā skan igauņu komponista Arvo Pērta skaņdarbs "Spogulis spogulī". Tas ir šobrīd pasaulē visbiežāk atskaņotais klasiskās mūzikas skaņdarbs. Tieši šāds nosaukums – "Spogulis spogulī" – dots arī šai koncertprogrammai, ko īpaši radījuši komponists un mūziķis Kārlis Auzāns un ukraiņu nacionālā instrumenta bandūras virtuoze Darja Leleko.

Koncertos duets izpilda gan latviešu, gan ukraiņu tautas mūziku, ukraiņu – ebreju tautas mūziku, ukraiņu garīgo mūziku un Kārļa Auzāna orģinālmūziku no filmām "Saules staros" un "Geparda dzimšana". 

Ukraiņu nacionālais instruments bandūra savu atdzimšanu piedzīvoja tūlīt pēc Ukrainas neatkarības atgūšanas un ir ļoti populārs. Darja to spēlē kopš 10 gadu vecuma. Līdz karam viņa bija aktrise Mikolajivas drāmas un muzikālajā teātrī. Pagājušā gada martā viņa ar tolaik deviņus un trīs gadus vecajām meitām ieradās Latvijā. Darjas vīrs palika Ukrainā aizstāvēt dzimteni. Nupat Darja saņēmusi priecīgu ziņu: "Tāds notikums! Vīrs vakar piezvanīja un saka – man beidzot piešķirts atvaļinājums! Urā! Paldies Kārlim, ka varēja noorganizēt dažu koncertu pārcelšanu, lai es nedaudz ilgāk varētu būt kopā ar ģimeni, jo es visu šo laiku neesmu redzējusi ne mammu, ne tēti. Satikšos ar saviem mīļajiem! Šeit mums ir cita dzīve. Bērni ļoti priecājas, ka aizbrauksim uz mājām!"

Nākamie bezmaksas koncerti Rīgas apkaimju dārzos un parkos notiks kā plānots – 23. un 24. augustā –, bet koncerti Dzegužkalnā un Arkādijas parkā, pārcelti uz 31. augustu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti