Latvijas Radio koris ieskaņo Lūcijas Garūtas kordziesmas un neizdotos skaņdarbus albumā «Ābele»

Klajā laists komponistes Lūcijas Garūtas (1902–1977) kormūzikas albums "Ābele", ko ieskaņojis Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava, informēja tā izdevējs, nacionālā ierakstu kompānija "Skani".

Albums tapis pētījuma un pirmreizēja a cappella kordziesmu kataloga izveides rezultātā, apkopojot publiski pieejamo un privāto kolekciju materiālus. Albumā "Ābele" iekļautas gan pazīstamākās L. Garūtas a cappella kordziesmas, gan vairāku līdz šim neizdotu skaņdarbu pirmreizējie ieskaņojumi.

Lūcija Garūta ir viena no pirmajām latviešu profesionālajām komponistēm sievietēm – māksliniece ar neparastu estētisko redzējumu, sakņotu dziļā mīlestībā pret latvisko, īpaši cildinot latviešu tautasdziesmu, bet tajā pašā laikā – ar tieksmi pēc pasaulīgas elpas, drosmīgi aizstāvot arī franču "Sešinieka" idejas.

L. Garūta absolvējusi Latvijas Konservatorijas kompozīcijas klasi un klavierklasi, vēlāk mācījusies Francijā, tostarp apguvusi kompozīciju "Ecole Normale de Musique" (Parīzē) pie Pola Dikā (Paul Dukas). 20. gadsimta 20. un 30. gados Garūta bijusi viena no aktīvākajām koncertmāksliniecēm – gan kā soliste, gan kā klavierpavadījumu atskaņotāja koncertējusi Rīgā un visā Latvijā. L. Garūtas dzīvē svarīgs bija arī pedagoģiskais darbs – iesācies drīz pēc studijām Latvijas Konservatorijā, tas turpinājies līdz pat mūža galam, pasniedzot mūzikas teorētiskos priekšmetus, kompozīciju un klavierspēli.

Kā lielai daļai komponistu, kas dzimuši 20. gadsimta sākumā Latvijā un pārdzīvojuši okupācijas laikus, arī L. Garūtas daiļradi var iedalīt "pirms" un "pēc" Otrā pasaules kara. Komponistes radošais veikums ir piemērs tam, kā politisko varu maiņa ietekmēja mākslas procesus un darbus, nosakot vēlamos un mazāk vēlamos žanrus un stilus. Pirmās L. Garūtas kordziesmas tapušas vien ap 1940. gadu, bet īpaši produktīva kormūzikas laukā bijusi desmitgade no 20. gadsimta 50. gadu otrās puses līdz 60. gadu otrajai pusei, vēsta albuma izdevējs.

Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava
Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava

Jaunajā albumā "Ābele" Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā ieskaņojis 21 a cappella kordziesmu jauktajam korim. Albuma tituldziesma "Ābele" ar Alfrēda Krūkļa tekstu ir viena no zināmākajām L. Garūtas kordziesmām, atspoguļojot komponistes kormūzikas stilistisko esenci.

Albuma "Ābele" ieraksts veikts 2022. gada jūlijā un 2023. gada aprīlī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā kopā ar skaņu režisori Agnesi Streļču. Ieraksts tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Albums no 3. novembra pieejams gan CD formātā 80 pasaules valstīs, gan digitāli populārākajās mūzikas straumēšanas un lejupielādes platformās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti