Benefice

Pianistam Rafi Haradžanjanam – 80

Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Izcils sniegums gada garumā"

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada koncerts"

Trāpīt dvēselē. Lielajai mūzikas balvai nominētie koncerti

Šī gada "Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada koncerts" izceļas ar īpašu grandiozitāti un dramatismu, cits citu pārspējot emocionālā pārdzīvojuma intensitātē. 

Kategorijā "Gada koncerts" uz balvu pretendē Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums 29. jūlijā koncertzālē "Cēsis", Hektora Berlioza Rekviēms 26. augustā Rīgas Domā un "Valsts svētku koncerts. Latvijai 105" 17. novembrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums 29. jūlijā koncertzālē "Cēsis"

Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums
Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums

Riharda Vāgnera opera "Zigfrīds" ir pasaka par puisi, kurš uzvar pūķi un iepazīst mīlestības spēku, bet caur to – arī bailes. Tā ir trešā opera Vāgnera tetraloģijā "Nībelunga gredzens".

Operas diriģents ir Tarmo Peltokoski (Somija), kura dramaturģisko risinājumu kā arī prasmi meistarīgi novadīt piecu stundu garo operu, nezaudējot mūzikas spriegumu un emocionālo intensitāti, augstu novērtējuši mūzikas kritiķi.

Īpašs ir Ilzes Sprancmanes atlasītais solistu ansamblis, kura sastāvā ir pasaulē atzīti operdziedoņi no Latvijas un Eiropas: Anna Larsone (Zviedrija), Olivers Cvargs (Vācija), Mihaels Veiniuss (Zviedrija), Vida Miknevičūte (Lietuva), Timo Riihonens (Somija), Armands Siliņš-Bergmanis un Kristīne Gailīte. Mūziku izpilda Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Hektora Berlioza "Rekviēms" 26. augustā Rīgas Domā

Hektora Berlioza Rekviēma atskaņojums.
Hektora Berlioza Rekviēma atskaņojums.

Hektora Berlioza "Rekviēms" ir veltījums 1830. gada jūlija revolūcijas kritušajiem. Tā radīta, balstoties pirmajos iespaidos, kas Berliozu pārņēmuši ierodoties Romā, Vatikānā, Pētera katedrālē. 

Iespēja dzirdēt šī rekviēma atskaņojumu ir ārkārtīgi reta, jo gabals apzināti rakstīts ļoti plašai un lielai akustikai, turklāt oriģināli rakstīts četriem pūtēju orķestriem, vienam simfoniskajam orķestrim, korim un astoņiem timpānu komplektiem. 

Darba iestudēšanas ideja pieder diriģentam Mārim Sirmajam, kurš izvēlējies nedaudz sašaurinātu oriģināla redakciju – četru pūtēju orķestru vietā atstājot vienu un samazinot timpānu komplektu skaitu uz pusi. Atskaņošanai izvēlēta Doma baznīca, jo tā ir vienīgā Latvijā esošā telpa, kas piemērota tik grandiozam skaņdarbam. 

Mūziku izpilda Valsts akadēmiskais koris "Latvija", pūtēju orķestris "Rīga" un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Solists – izcilais britu tenors Endrū Steipls. Diriģents – Māris Sirmais.

"Valsts svētku koncerts. Latvijai 105" 17. novembrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars"

Valsts 105. jubilejas svinībām veltītajā koncertā izpildīta 1957. gadā sarakstītā Jāņa Ivanova simfoniskā poēma "Lāčplēsis", 1987. gadā rakstītā Ādolfa Skultes 9. simfonija un īpaši šim koncertam radīts Zigmara Liepiņa klavierkoncerts ar pianista Andreja Osokina solo. 

Zigmars Liepiņš radījis šo trīsdaļu klavierkoncertu pēc dēla, koncerta diriģenta Jāņa Liepiņa īpaša lūguma. Šo koncertu Liepiņš uzskata par savu pašportretu. Kā pianistu komponists izvēlējies Andreju Osokinu, novērtējot viņa prasmi kā liriskā pianismā, tā muzikālas ironijas spējā. 

Jāņa Ivanova poēma "Lāčplēsis" radīta gadu pēc tam, kad Latvijā sāk atgriezties izsūtījumā izdzīvojušie, un uztverama kā varoņa portrets, izjūta par latvieša identitāti, cīņu starp labo un ļauno, tautas kopīgo spēku. Ādolfa Skulmes 9. simfonija radīta ar mērķi attēlot komponista emocionālos pārdzīvojumus pēdējo septiņu gadu laikā, jo īpaši pievēršoties Černobiļas traģēdijai. 

Mūziku izpilda Liepājas Simfoniskais orķestris. Diriģents – Jānis Liepiņš.

Lielās mūzikas balvas ceremonija notiks 12. martā Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumam tiešraidē no pulksten 19.00 varēs sekot līdzi portālā LSM.lv un Latvijas Radio 3 "Klasika", savukārt no 21.10 pārraide būs skatāma LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti