Kultūras ziņas

Kā deputāti kultūras projektiem naudu dalīja…

Kultūras ziņas

Sadalītas "Spēlmaņu nakts" balvas

Atklāj Viļņas glezniecības triennāli

Viļņas glezniecības triennāles mākslinieciskajās sacensībās Latviju pārstāv Ģelzis un Vītoliņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šovakar, 24.novembrī, Lietuvas galvaspilsētā atklāj 16.Viļņas glezniecības triennāli – starptautisku laikmetīgās glezniecības izstādi, kurā Latviju pārstāv mākslinieki Kristaps Ģelzis un Andris Vītoliņš. Glezniecības triennāles mērķis gadu gaitā nav mainījies – apzināt novatoriskas idejas un jaunus vārdus glezniecībā, īpaši fokusējoties uz Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm.

Viļņas glezniecības triennāle aizsākās pirms gandrīz 50 gadiem kā mākslinieciskas sacensības trīs Baltijas republiku starpā, cenšoties rādīt pašu labāko tā brīža gleznotāju sniegumu. Šobrīd triennāle ir pārsniegusi Lietuvas, Latvijas un Igaunijas valstu robežas, aptverot daudz plašāku reģionu – aicināti piedalīties 26 mākslinieki no 12 valstīm, tostarp Beļģijas, Vācijas, Rumānijas, Zviedrijas un Somijas, pēc kuratora izvēles cenšoties atklāt moderno un interesanto tieši šā brīža glezniecības norisēs

Izstādes kurators Linas Liandzbergis atzina, ka igauņu mākslinieces Merikes Estnas instalācija ar gleznieciskiem elementiem ir izstādes lielākais darbs: „Man ļoti gribējās parādīt glezniecības aktualitātes citās valstīs, tāpēc sāku pētīt rumāņu mākslinieku sniegumu, kas Lietuvā nav zināms, un atklāju Mircea Suciu. Man viņa darbi iepatikās, jo īpaši milzīgie formāti, kas dod pavisam citu uztveri. Viņš it kā spēlējas - tie kļūst par lieliem transparentiem, bet skatītājs ļoti maziņš. Gleznu sižets ar apklātajiem cilvēkiem šķiet ļoti intīms uztverei, tie pat līdzinās Velaskesa darbiem.''

Starptautiskās glezniecības triennāles izstādei šogad  dots nosaukums „Nomadiskās ainavas”, kas domāta kā telpa, kur var brīvi augt un attīstīties ikviens, un kā arēna spontanitātei un negaidītām sakritībām.

„Šeit zviedru mākslinieks Jens Fange radījis šai telpai īpašu scenogrāfiju, apvienojot to ar glezniecību. Ideja bija radīt katram māksliniekam atsevišķu telpu, saglabājot izstādes nosaukumā “Nomadiskās ainavas” ietverto domu, ka visi ir vienlīdzīgi un no katras vietas var rasties kaut kas ļoti nozīmīgs,” norādīja Liandzbergis.

Igauņu māksliniece Kristi Kongi atradusi veidu, kā dokumentēt laiku un sevi savā darbnīcā, bet lietuviešu mākslinieks Ramūnas Čeponis – kā atainot cilvēka iekšējo dvēseles stāvokli portretos, kas skatāmi no četriem dažādiem redzesleņķiem.

„Šeit ir attēlotas četru dažādu cilvēku sejas. Gribēju parādīt to simbolisko nozīmi, atainojot dažādus cilvēku iekšējos portretus, emocionālos stāvokļus - cilvēks kā kritušais eņģelis un cilvēks kā dievišķa būtne,” par gleznu sacīja mākslinieks no Lietuvas Ramunas Ceponis.

„Mani interesē pētīt, kā mainās pasaule, kā mainās ne tikai lietas un vietas, bet kā es pati mainos. Tāpēc šajos darbos dokumentēju savu radošo procesu un ikdienas rituālus darbnīcā,” uzsvēra igauņu māksliniece Kristi Kongi.

Latviju šogad 16.starptautiskajā Viļņas glezniecības triennālē pārstāv divi mākslinieki – Ģelzis un Vītoliņš.

Vītoliņš uzsvēra, ka triennāles nozīmīgums kopš tās rašanās ir vienīgā vieta, kur vienkopus redzēt Baltijas mākslinieku sniegumu. Arī skatītājiem tas paver iespēju visu vienkopus aplūkot un salīdzināt, kas ir lieliska izglītošanās iespēja. Viņš norādīja, ka mākslas augstskolu studentiem vajadzētu šurp braukt un mācīties.

Starptautisko glezniecības triennāli  pēc nedēļas papildinās otra vērienīga izstāde Kauņā, kurā būs pārstāvēti tikai Lietuvas mākslinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti