VIDEO: «Kultūras Rondo» stāstu cikls par Latvijas māksliniekiem. Bruno Vasiļevskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 26.gadadienai un atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) atklāšanai veltīto Latvijas Radio 1 raidījuma „Kultūras Rondo” ciklu „20.gadsimta otrās puses meistari atjaunotajā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā” noslēdz stāsts par Bruno Vasiļevski.

Padziļinātā realitātes izpratne, kur gleznotājam, rūpīgi strādājot ar telpu un gaismu, izdodas notvert meta realitāti – īpaši izteikta ir Bruno Vasiļevska darbos. Lai saprastu viņa gleznas, nepieciešama zināma garīgā prakse un līdzpārdzīvojums. Par Bruno Vasiļevski stāsta mākslas zinātniece Helēna Demakova.

"Atjaunotā Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā ir skatāmi divi Bruno Vasiļevska 1980.gadu beigu darbi. "Baltā siena" un "Klusā daba"," stāsta Demakova.

"Klusajā dabā" redzams mākslinieka riekstkoka galdiņš ar Bībeli uz tā.

"Savukārt "Baltā siena", kas liekas pilnīg balts apgleznots audekls īstenībā ir tas pats "Klusās dabas" pieraksts glezniecības valodā arvien lielākas dematerializācijas virzienā. Tas nav aizkrāsots, tas ir, vibrējot krāsām, uzgleznots," Turpina mākslas zinātniece.

Demakova atzīst, ka Bruno Vasiļevskis ir viņas mīļākais latviešu makslinieks. Viņam ir nedaudz darbu, taču visi "uzmirdz kā dārgakmeņi".

"Bruno Vasiļevskis ir mākslinieks, kurš nenodzīvoja garu mūžu. 51 gada vecumā 1990. gadā viņš aizgāja no pasaules," stāsta Demakova. "Mani valdzina padziļinātā realitātes izpratne, kur, rūpīgi gleznojot telpu un gaismu ilgstošā laika periodā, māksliniekam izdodas notvert kādu metarealitāti, kaut ko, kas ir aiz redzamā. Ja drīkst atsaukties uz Platona filozofiju, kur forma tika novienādota ar ideju, tad mākslinieks caur formu izsaka šo realitātes ideju."

No 25.aprīļa līdz 6. maijam Latvijas Radio 1 plkst.7.50 programmas „Labrīt!” ietvaros un plkst. 11.05 raidījumā „Kultūras Rondo” skanēja sižeti par desmit latviešu māksliniekiem, kuru darbi izstādīti renovētajās LNMM zālēs.

Visas cikla epizodes redzamas arī video formātā sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Sižetu cikls stāsta gan par padomju periodu Latvijas mākslā, gan to, ka  80. gadu otrajā pusē Latvijas māksla ir politisko notikumu avangardā. Vēlāk 90. gados gleznotāji pievēršas padomju gadu tabu – abstraktajai mākslai. Notiek radikālas izmaiņas mākslas mediju hierarhijā – dominē instalācijas, objekti, procesuāli un vides mākslas darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti