Vāks līdzekļus Vecās Sv.Ģertrūdes baznīcas ērģeļu restaurācijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 5 mēnešiem.

Pirmais labdarības koncerts notiks 11. februārī. Piedalīsies ērģelniece Jevgēņija Ļisicina, altists Maksims Novikovs un soprāns Olga Pjatigorska, atskaņojot Baha, Mesiāna un citu komponistu opusus. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Sestdien, 11. februārī, tiek aizsākts labdarības koncertu cikls Rīgas Vecās Sv.Ģetrūdes baznīcas ērģeļu restaurācijai. Šīs ērģeles ir ļoti izcils instruments, ar spēcīgu, grandiozu skaņu, tās savulaik darinājis slavenais ērģeļmeistars Vilhelms Zauers. Diemžēl, vairāk nekā 100 gadu tās nav restaurētas un šobrīd atrodas ļoti kritiskā stāvoklī.

Jevgēņija Ļisicina laipni uzaicinājusi ērģeļu skaņu baudīt turpat viņai blakus - ērģeļu balkonā. Ir ļoti interesanti vērot, cik meistarīgi viņa darbojas ar roku un kāju klaviatūrām, taču ik pa brīdim ērģeļu skaņa it kā aizlūzt un pārtrūkst. Ērģelniece stāsta, ka viņai ļoti sāp sirds par instrumentu, kas ir viens no labākajiem Latvijā, bet nav remontēts 105 gadus, un tagad pavisam drīz kāds no koncertiem instrumentam var izrādīties pēdējais. Jevgeņija Ļisicina ir arī viena no labdarības koncertu iniciatorēm, kuros visi iegūtie līdzekļi tiks novirzīti ērģeļu restaurācijai - iniciatīvu atbalstot arī slaveni ērģelnieki ārpus Latvijas.

Koncertu ciklu atbalsta un pirmajā koncertā piedalīsies arī krievu altists Maksims Novikovs. Pērnā gada nogalē ar visu ģimeni no Maskavas viņš pārcēlies uz pastāvīgu dzīvi Latvijā, apgūst latviešu valodu un jau ļoti aktīvi iesaistījies Latvijas mūzikas dzīvē: "Tam, ar ko mēs nodarbojamies, nav saistības ne ar nacionalitāti, ne ar valodu, ne konfesijām. Mēs visi kopā vienkārši vēlamies palīdzēt šim instrumentam, kas ir ļoti nozīmīga kultūras vērtība ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas mērogā. To darinājusi viena no slavenākajām firmām pasaulē, tas skan ģeniāli, arī baznīca, kur tas atrodas ir ļoti skaista, tādēļ mūsu pienākums ir šīs ērģeles nosargāt".

Ērģeļu tehnisko pusi vislabāk pārzina pieredzējušais ērģeļmeistars Andris Miskis, kurš stāsta, ka Svētās Ģertrūdes baznīcas ērģelēm teju visas detaļas ir apstrādātas ar ādas materiāliem, kas gadu gaitā neatgriezeniski nodiluši.

Mūziķu labo iniciatīvu ļoti augstu novērtē Vecās svētās Ģertrūdes baznīcas draudzes mācītājs Krists Kalniņš. Viņš uzsver, ka īpaši luterāņu baznīcās, kas ir visai askētiskas, tieši kvalitatīva ērģeļu skaņa ir tā, kas ceļ augšup cilvēku sirdis.

Pirmais labdarības koncerts, no kura visi līdzekļi tiks novirzīti Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas ērģeļu restaurācijai, notiks 11. februārī. Piedalīsies ērģelniece Jevgēņija Ļisicina, altists Maksims Novikovs un soprāns Olga Pjatigorska, atskaņojot Baha, Mesiāna un citu komponistu opusus. Ieeja koncertā par ziedojumiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti