Dienas ziņas

Maksimālā aizņēmuma summa – bērnu rotaļu laukumam

Dienas ziņas

Kazahstānā pie ezera piestāj desmitiem flamingo

Brīvdabas mākslas ekspozīcija Tukuma vecpilsētā

Tukuma vecpilsētā izveido brīvdabas mākslas ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gleznu izstādes parasti apskatāmas muzejos vai izstāžu zālēs, bet pandēmijas laikā arī virtuālajā vidē.  Tukumnieki spēruši vēl soli tuvāk mākslas cienītājiem un vecpilsētā izveidojuši brīvdabas mākslas ekspozīciju. Tajā aplūkojamas  gan nacionālas nozīmes vecmeistaru, gan labi zināmu Kurzemes mākslinieku gleznu fotoreprodukcijas.

Pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ muzeju durvis apmeklētājiem slēgtas jau kopš 21. decembra, tāpēc Tukuma  mākslas muzejs ved pastaigā pa ielām, kurās aplūkojamas  Kurzemes mākslinieku gleznu fotoreprodukcijas.

"Tās ir gleznas no Tukuma muzeja  mākslas kolekcijas. Ir divas tādas lielas līnijas. Vienā ir uzsvars uz nacionālas nozīmes māksliniekiem – vecmeistariem, Rozentāls, Purvītis. Otra daļa, kas ir banera otrā pusē, ir Tukuma novada gleznotāji, mūsējie – kā Āriņš, Artums," stāstīja Tukuma Mākslas muzeja vadītāja Inese Klestrova. 

36 reprodukcijas pie laternu stabiem izvietotas  trīs ielās. Divas no tām Tukuma Mākslas muzeja vēsturē spēlējušas nozīmīgu lomu, jo abās noteiktu laiku atradies vietējā gleznotāja Āriņa izlolotais vienīgais mākslas muzejs ārpus Rīgas. 

Ideja par laternu gleznām gan radusies vēl pirms pandēmijas laika. 

"Zinot, ka mums, Tukuma muzejam, nav pastāvīgās ekspozīcijas, tad šīs gleznas kalpoja kā tāda taciņa uz muzeju, ka laiku pa laikam tomēr tā kolekcija tiek rādīta un to var apskatīties," stāstīja Tukuma Mākslas muzeja vadītāja.

Katrai brīvdabas izstādē izliktajai reprodukcijai izveidots arī apraksts. Pagaidām tas izlasāms interneta vietnē, bet pandēmijai ieilgstot, tiek domāts arī QR kodu izveidi aprakstam.

Bet vēl vairāk muzejnieki cer, ka vismaz vasarā muzejos atkal  varēs pulcēties apmeklētāji.

"Es ļoti ceru, ka būs brīnišķīga izstāde ar  mākslinieces Melderes darbiem un viņas skolotājiem Jāni Osi  un Eduardu Kalniņu, tāds paldies skolotājiem," piebilda Klestrova.

Bet, kamēr vien kalpos materiāls, kurā ievietotas gleznu fotoreprodukcijas, apskatāma būšot arī brīvdabas izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti