Kultūras ziņas

Iznākusi Cimdu Jettiņas dienu grāmata

Kultūras ziņas

Klajā nāk Arno Jundzes "Sarkanais dzīvsudrabs"

Top jauns mākslas centrs "Zuzeum"

Top mākslas centrs «Zuzeum»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nopietnas pārvērtības gaida bijušo korķa fabriku Rīgā, kas 21. gadsimtā labāk zināma kā “Sapņu fabrika”. Šo industriālās arhitektūras mantojumu iegādājušies mecenāti Dina un Jānis Zuzāni, lai radītu jaunu mākslas centru ar nosaukumu “Zuzeum”. Kamēr fabrikas pārbūves projekts, ko izstrādājis arhitektes Zaigas Gailes birojs, nodots saskaņošanai Rīgas pilsētas būvvaldē, bet par Zuzānu kolekcijas mājvietu joprojām uzskatāms Mūkusalas mākslas salons, jau nākamnedēļ topošā “Zuzeum” ēkā durvis vērs Baltijā vērienīgākā Izraēlas laikmetīgās mākslas izstāde.

Jau pēc dažiem gadiem Rīgā būs jauns mākslas centrs – “Zuzeum”. Tā ir mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu izlolota ideja - izveidot Rīgā jaunu, privāta fonda mākslas un dažādu kultūras pasākumu centru. Tam izvēlēta vieta, kas līdz šim labāk zināma ar nosaukumu “Sapņu fabrika” – Rīgā, Lāčplēša un Satekles ielu stūrī bijušajā Krīgsmana korķa fabrikā.

"''Mūkusala'' [Mūkusalas mākslas salons] ir par mazu palikusi, tāpēc mēs noskatījāmies, kad bija izlikta pārdošanā šī ēka Lāčplēša ielā 101, un mūs uzrunāja vecā arhitektūra," stāsta mecenāts, mākslas kolekcionārs Jānis Zuzāns. "Katra diena ir kā pakāpiens, kā pakāpiens mūsu dzīvē, un jāmēģina to pakāpienu darīt maksimāli krāsainu un interesantu, un šis mūsu mākslas centrs varētu būt kā labas kāpnes. Nosaukums būs “Zuzeum”, tas kā atvasinājums no mūsu ar Dinas dzimtas uzvārda un vārda muzejs, bet es domāju, tas tāds labskanīgs arī starptautiskā nozīmē."

Korķa fabrikas ēka celta 1910. gadā pēc inženiera Edmunda fon Trompovska projekta kā izcils industriālās arhitektūras paraugs - monumentāla vienstāva dzelteno ķieģeļu ēka ar lielu mūrētu skursteni vidū un augstiem griestiem, kas būs piemērota izstādēm. Šobrīd pēc mecenātu Zuzānu iniciatīvas arhitektes Zaigas Gailes birojs izstrādā bijušās Sapņu fabrikas pārbūves projektu.

"Ir šī vecā ēka, šī korķa fabrika, tad ir jaunā piebūve, kas būs arī kā noliktava, biroja un radošās telpas, un arī ir atvērtais plānojums, zaļā zona kā skulptūru dārzs," par plāniem stāsta Zuzāns.

Tā kā kolekcionāru - Zuzānu ģimenes - plašā kolekcija ar 5000 darbiem aptver visu latviešu mākslas vēsturi laika periodā no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām, jaunais mākslas centrs dos iespēju lielajā bijušās fabrikas zālē ar septiņus metrus augstajiem griestiem izstādīt arī liela izmēra tēlniecības un glezniecības darbus un instalācijas. Interesanta ideja, ka jaunās piebūves apdarē varētu pielietot plāksnes, kas izmantotas laikmetīgās mākslas muzeja MOMA Ņujorkā muzeja ēkas apdarē.

"Patlaban notiek intensīva sarakste, ar ko tas beigsies, mēs nezinām, bet mēs gatavojam arī alternatīvu – speciālisti jau strādā pie līdzvērtīgu plākšņu radīšanas šeit uz vietas, viens paraugs jau ir," atklāj Zuzāns un rāda plāksnes paraugu.

Būvdarbi topošā mākslas un radošo aktivitāšu centra “Zuzeum” teritorijā varētu sākties nākampavasar un ilgt trīs gadus. Svinīgā “Zuzeum” atvēršana iecerēta 2021.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti