Kultūras rondo

Ar projektu "Turpinājums" rosina fiksēt šo laiku un radīt jaunus darbus

Kultūras rondo

Mākslinieks Rihards Zariņš - talantīgs un perfekts naudas zīmju autors

Top Uga Skulmes kritisko rakstu burtnīcas. Iepazīstina Astrīde Skulme un Stella Pelše

Top gleznotāja un mākslas zinātnieka Uga Skulmes kritisko rakstu izdevums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Drīzumā apgāds "Neputns" laidīs klajā apjomīgu izdevumu "Uga Skulmes kritiskie raksti. 1921-1940".

"Vēlme modernizēt mākslas uzskatus Latvijā bija galvenais dzinulis viņa darbībā," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atzīst mākslas zinātniece Stella Pelše, kura rakstījusi priekšvārdu izdevumam.

Stella Pelše skaidro, ka grāmatas ievadā viņa dod nelielu ieskatu gleznotāja un mākslas zinātnieka Uga Skulmes dzīves gājumā. 

"Galvenokārt šo milzīgo rakstu kopumu, kur ir recenzijas, ceļojumu apraksti, mākslas darbu analīze, teorētiskas apceres, ir mēģināts sadalīt vairākās daļās. Piemēram, teorētiskie pamati, recenziju spektrs," norāda Pelše.

"Recenziju spektrā glezniecībai ir galvenā loma. Skulme ir daudz rakstījis arī par tēlniecību, par grafiku, arī grāmatu mākslu."

Lai arī Pelše atzīst, ka recenzijas ir lielākā daļa Uga Skulmes veikuma, viņš ir pievērsies arī lietām, kas mazāk saistītas ar augsto mākslu, piemēram, tautas māksla, etnogrāfiskais mantojums. Arī modernais dizains viņu interesējis. Tāpat Uga Skulme savus darbos mēģinājis modelēt dažādas analoģijas starp latviešu mākslinieku un slavenu pasaules mākslinieku devumu. Vēl ir arī raksti, kuros ir arī kultūrpolitiski priekšlikumi, kur viņš arī kritizē finanšu resursu apciršanu kultūrai.

Rakstu apkopotāja Astrīde Skulme, Uga Skulmes dēla Jurģa Skulmes dzīvesbiedre, vērtē, ka darbs būs noderīgs plašai sabiedrības daļai, tiem, kas seko mākslas norisēm, kas interesējas par mākslas norisēm iepriekšējā periodā.

"Tas varētu derēt arī mākslas vēsturniekiem, kas daudz savos darbos izmanto Uga Skulmes rakstus – citē, atsaucas. Tagad tas būs apkopots vienā izdevumā, būs personu rādītājs. Darbs būs vienkāršāks," uzskata Astrīde Skulme.

Laika periodā no 1921. gada līdz 1940. gadam Uga Skulme rakstījis dažādiem preses izdevumiem. Savulaik mākslinieka dēls Jurģis Skulme visus mēģinājis savākt.

"Mājās bija avīžu izgriezumi jau no pirmajām publikācijām, kas 1921. gadā bija. Arī mēnešraksts "Daugava", kurā liels skaits Ugas Skulmes publikāciju, bija mājās. Radās ideja izdot to grāmatā," atklāj Astrīde Skulme.

Ideju par šāda darba izdošanu atbalstījusi apgāda "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, un tad jau darbs turpinājies ar mērķi un daudz nopietnāk. Drīzumā tas nāks klajā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti