Kultūras ziņas

Pasniegti Kultūras ministrijas atzinības raksti

Kultūras ziņas

Jelgavā no smiltīm top dzīvnieku skulptūras

Egila Rozenberga laikmetīgā tekstilmāksla

Tekstilmākslinieks Egils Rozenbergs aicina uz ceļojumu mikroshēmu slepenajā dzīvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

7.jūnija vakarā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Kupola zālē durvis ver ievērojamā tekstilmākslinieka Egila Rozenberga jaunāko darbu personālizstāde “Transfigurācija”.

Jūnija sākumā Latvijā īpaša uzmanība tiek pievērsta tekstilmākslai, jo ir sākusies 6. Rīgas Starptautiskā tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle “Tradicionālais un laikmetīgais”. Tā centrālā ekspozīcija aplūkojama izstāžu zālē “Arsenāls”, bet Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādīti unikāli mūsdienu gobelēni no Francijas, tostarp arī latviešu mākslinieka Egila Rozenberga darbi. Viņš ir vienīgais, kurš guvis tādu starptautisku ievērību, un ceturtdienas.

Neticami, bet Egils Rozenbergs pierāda, ka gobelēnā ir iespējams ieaust pat slaveno franču filmu “Pēdējais tango Parīzē”. Pats mākslinieks atklāj, ka vēlējies izmantot LNMM arhitektūru un izvietot darbus dažādos līmeņos, jo konstrukcijas labi sasaucas un papildina viņa darbus.

“Tas stāsts ir par to, ka katram laikmetam ir savas zīmes, stilistika,” pastāstīja mākslinieks. “Vienā dienā es pamodos ar domu, kas ir mūsu laika simboli – zīmes un stilistika? Un tad sāku domāt, kur man viņus meklēt, kā es varētu izstādi, kas būtu tipiska mūsu laikam, laikā, kurā, mēs esam dzīvojuši, šajā milzīgajā tehnoloģijas attīstības periodā, šīs elektroniskās industrijas attīstībā? Un tad manas domas apstājās pie mikroshēmām. Kas tad ir mikroshēma, tā ir kā sirds visām lietām, kas ir ap mums, magnetofoniem, radioaparātiem, telefoniem, televizoriem, visiem ir mikroshēma, kas tos vieno. Tad es sāku sekot šiem mikroshēmu rakstiem, šim izteiksmes veidam un sāku mazlietiņ aizņemties no tām idejas.”

Izstādi Rozenbergs dēvē par ceļojumu mikroshēmu slepenajā dzīvē.

“Ne katram ir izdevies mikroshēmas ieraudzīt, ne katrs ir gribējis lauzt savu ierīci un pētīt šīs mikroshēmas. Tāpēc es ar šo izstādi aicinu skatītājus – papētīsim kopā!” viņš skaidroja. “Protams, ka tas jau nāk no bērnības – šī nepieciešamība uzzināt, kā šīs lietas darbojas. Es biju ļoti tehniski noskaņots bērnībā, jaunībā, man ļoti patika būvēt mašīnas un kuģus, un daudz ko konstruēt, tāpēc arī savos darbos esmu mēģinājis uzbūvēt, uzkonstruēt šos simbolus.”

Egils Rozenbergs mākslas darbu radīšanā izmanto mūsdienīgus materiālus, tostarp novecojušas magnetofona un video lentes, turklāt ne šādas tādas – Francijas kultūras institūts viņam atdevis arhīvu ar franču režisoru izcilākajām filmām.

Tāpat viņš darbos, kas iekļauti šajā izstādē, mēģinājis izmantot tikai mūsdienu materiālus, jo īpaši sintētiskos, kurus ikdienā lietojam, jo tie ir kvalitatīvi izstrādāti un ideālos krāsu toņos – kā piemērus mākslinieks nosauca kapronu, neilonu, poliesteru, polipropilēnu.

Turklāt darbos izmantots ļoti daudz franču kinofilmu, un Rozenbergs ir izmantojis filmu nosaukumus, piemēram, “Vecā dāma, kas pastaigājas gar jūru” vai “Pēdējais tango Parīzē”, nosaukumi, kas liekas poētiski un palīdz vizualizēt to, kas attēlots.

Tekstilmākslinieka Egila Rozenberga darbi vienīgie no Latvijas iekļauti prestižajā Francijas Nacionālā mēbeļu fonda tekstiliju kolekcijā.

“Tā ir pilnīgi cita domāšana, jo mums tradicionāli [pieņemts] tas, ka aušanas māksla ir sieviešu māksla,” uzskata mākslas zinātniece Dace Lamberga. “Šeit izteikti Rozenbergs atšķiras ar to, ka viņš mācījies Rozentāla mākslas vidusskolā, un pamatā ir glezniecība. Otrkārt, tā ir vīrišķīga domāšana, darbi ārēji robusti, bet tieši ar savu faktūru piesaista.”

“Es neesmu redzējusi, ka pasaulē tā kāds strādātu,” atzina Lamberga.  “Es biju Parīzē un redzēju, kā darbs tiek nogriezts no stellēm un eksponēts, tas līdz šim ir kas neiedomājams Latvijai, ka kādu mākslinieku varētu uzaicināt un pieņemt viņa skices aušanai un to īstenot.”

Tekstilmākslas “Transfigurācija” mikroshēmu pasaulē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs aplūkojama līdz augusta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti