Saucējas – suitu sievas gleznās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas muzejā šobrīd skatāma vizuālās mākslas kopizstāde „ Telpa dialogam”. Galveno žūrijas balvu par laikmetīgu nacionālās tēmas risinājumu gleznā „Saucējas” saņēma māksliniece Dace Dēliņa-Lipska. Gleznai, kurā atspoguļotas krāšņās un viedās suitu sievas, būs turpinājums.

„Suitu sērija atnāca pie manis likumsakarīgi un dabiski. Nosaukums „Saucējas” – suitu burdons un garais ē, tas viennozīmīgi asociējas ar saukšanu. Suitu sievas ir tās, kuras spēj pateikt patiesību sejā, bez aplinkiem, tieši, kas mūsdienu politkorektajā situācijā, kad mēs vairs nedrīkstam gandrīz vairs nevienu lietu nosaukt īstajā vārdā, lai neriskētu palikt nekorekti. Manuprāt, suitu tēma ir ļoti aktuāla tieši šobrīd, kad ir ko saukt. Man likās, ka ir vērts šādu ciklu gleznot,” ieceres rašanos atklāj gleznotāja.

Māksliniece Dace Dēliņa-Lipska ielūkojusies ar suitu vēsturē, kas raksturo gleznu cikla „Saucējas” dziļāko būtību:

„Kā šī mazā suitu kopiena, pateicoties savam spēkam, noslēgtajai dzīvei, ir saglabājusi savu identitāti un kultūras vērtības. Tuvojas 400 gadu vēsture. Mēs no suitiem varam mācīties, lai šodien nosargātu savas nacionālās vērtības - tas būtu kontekstā ar bēgļu jautājumu. Suiti var stāstīt arī par citām lietām, arī par to, ka nacionālās bagātības var būt laikmetīgas. Kā Janīna Kursīte–Pakule (literatūrzinātniece, valodniece) izteikusies filmā par suitiem - tā reizē ir pagātne, tagadne un nākotne. Jā, suitu dzīvā liecība ir ļoti spēcīga. Ar saviem līdzekļiem glezniecības valodā varu nest to tālāk, arī to, kas man ir svarīgs.”

Uz balta fona, kas raksturo tīrību, profilā uzgleznotas divas dziedošas suitu sievas – viņu tērpi un lakati ir tik koši, gluži kā piesātināta vasaras pļava, kas zied visās varavīkšņu krāsās.

„Satikšanās ar suitiem notika šogad Jūrkalnē. Igo uzaicināja uz savu ikgadējo plenēru. Plenēra izstādes atklāšanā suitu sievas mūs apdziedāja, tad es arī uz savas ādas izjutu, kā tas ir, kad suitu rokās nonāk konfidenciāla informācija. Man tas likās brīnišķīgi.

Šajā gleznu ciklā bez lieka izskaistinājuma gribu parādīt, kā izskatās suitu sievas darbībā – dziedot vai vienkārši esot kopā. Tikpat tiešas, kādas ir suitu sievas, tikpat tieša būs arī glezniecības valoda,” to, kas iedvesmojis gleznot tieši suitu sievas, atklāj māksliniece Dace Dēliņa Lipska.

Suitu sievas gleznās atklāsies visā savā krāšņumā, sola māksliniece, gan ar savu tautastērpu krāsām, lakatiem, saktām, gan viņām raksturīgajām un unikālajām izteiksmēm. Ir pienācis laiks saukt, saka māksliniece, tā aicinot latviešus neizirt, nepazaudēt savu es šajā globalizācijas laikmetā.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti