Rīta Panorāma

Kā sekmēt vidējās izglītības apguvi Latvijā? Intervija ar Edgaru Grīni

Rīta Panorāma

Intervija ar aizsardzības ministru Arti Pabriku par Latvijas aizsardzības budžetu 2019

"Vij ziedus ap galvu ..." - Ineses Brants porcelāns

Rīgas Jūgendstila muzejā aplūkojama Ineses Brants porcelāna mākslas darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Porcelāna un keramikas mākslinieci  Inesi Brants allaž saistījusi sievietes iekšējā pasaule un personības pašvērtība. Māksliniece prot smalki savos darbos ielikt sentimentu, to eleganci, no kuras steidzīgie izvairās. 

Ne velti  porcelāna darbu izstādes nosaukumā ”Vij ziedus ap galvu...” ir Aspazijas  maģiskās rindas no dzejoļa “Bakhanāle”.  

Balti rišeljē, zili vai sarkani izšuvumi ķēdes dūrienā pārnesti apgleznošanas tehnikā uz porcelāna traukiem – tik iedvesmojoša ideja var rasties vien tādam māksliniekam, kurš ļoti mīl jūgendstila laiku. 

“Tie motīvi ir ļoti autentiski,” atklāja māksliniece.

“Tie ir tiešām reāli eksistējoši rokdarbi, kas pārcelti uz porcelāna, cenšoties ar savu mākslinieces roku nesabojāt to fantastisko, skaisto naivismu, kas tajos dzīvo kā izšuvumos.”

Mākslas zinātņu doktore  Agrita Tripāne atzina, ka šajā izstādē ļoti asprātīgi izmantoti dažādi jūgendstila laikmeta priekšmeti. “Tas ir viens no iemīļotiem paņēmieniem jūgendstila laikā,” pauda Tripāne. 

Lai ideja īstenotos, māksliniecei bija svarīgi atklāt arī dažādās tehnikas, un gads izstādes tapšanai esot bijis pat par īsu. Tehniskais māksliniecei esot ļoti svarīgs, un šajā izstādē viņa izmantojusi citas tehnikas, nekā ierasts. 

Izstādei ar iedvesmojošo Aspazijas moto “Vij ziedus ap galvu”, kuru māksliniece ieraudzījusi muzejā uz dvieļa gala, piemīt arī ironijas deva. Ja tās neesot, tad tūdaļ ir kaps, uzskata Inese Brants. 

Izstāde  aplūkojama Rīgas Jūgendstila muzejā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti