Rēzeknē atklās mākslinieka Osvalda Zvejsalnieka gleznu izstādi «Gadiem pāri»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latgales Kultūrvēstures muzejā 21. martā plkst. 15.00 atklās Osvalda Zvejsalnieka gleznu izstādi “Gadiem pāri”, informēja muzeja pārstāvji.  

Svinot gleznotāja profesora Osvalda Zvejsalnieka 75. dzimšanas dienu, muzeja apmeklētājiem ir iespēja aplūkot jaunāko mākslinieka veikumu, kas radīts plenēros tepat Latgalē un strādājot darbnīcā pie molberta. Iespaidu bagātība, ko deva pagājušā gada krāšņā vasara un garais rudens, ir iegūlusi audeklos krāsu slāņu un emociju piesātinājumā, īstenojusies jubilejas izstādes versijā, lai aizvien no jauna izpaustu mākslas cienītājiem savu mīlestību uz glezniecību.

Gleznotājs, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Rēzeknes Goda pilsonis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors Osvalds Zvejsalnieks aizvien aktīvi un enerģiski iesaistās dažādās kultūras aktivitātēs, sniedzot būtisku ieguldījumu mākslas izglītības, Latgales glezniecības un Latgales kultūras attīstības jomā.

Osvalds Zvejsalnieks “1905. gada atcerei”. 2018
Osvalds Zvejsalnieks “1905. gada atcerei”. 2018

Osvalds Zvejsalnieks ir pieminekļa “Vienoti Latvijai” atjaunošanas darbu vadītājs, Latvijas atmodas virzītājs Rēzeknē un Latgalē, pateicoties viņam, izveidots Rēzeknes Mākslas nams ar pastāvīgo Latgales mākslinieku darbu ekspozīciju.

Osvalds Zvejsalnieks “Aglona”. 2015
Osvalds Zvejsalnieks “Aglona”. 2015

“Savā mākslā vienmēr esmu vēlējies parādīt Latgali,” atzīst gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks, bet viņa sens draugs un līdzgaitnieks Jānis Streičs atceras:  “Jau no pašas pirmās iepazīšanās es Osvaldā ieraudzīju dedzīgu Latgales patriotu un tikai tad atklāju unikālu gleznotāju. Un tagad tas ir kopā: gan viņa mūžs Latgalei, gan izcilais gleznotāja talants, kas Latgali godā ceļ”. Tieši ar šo vēlēšanos dot dzimtajai pusei no sevis, atdot tai godu darbā Osvalds Zvejsalnieks nevis norobežojas vai “veido rāmjus”, bet, gluži otrādi, atver durvis uz tautas dvēseli, tās saknēm un vērtībām.

Osvalds Zvejsalnieks “Daugava”. 2018
Osvalds Zvejsalnieks “Daugava”. 2018

Osvalds Zvejsalnieks aizvien ir juties atbildīgs par to, kā izskan Latgales vārds mākslas kopainā, vērojis jaunāko kolēģu gaitas un paveikto. Esot dāsns savos izteiksmes līdzekļos gan mākslā, gan valodā, gan darbos, iedvesmo un virza savus audzēkņus, ļaujot viņiem būt pašiem.

Osvalds Zvejsalnieks “Gaismas spēles”. 2018
Osvalds Zvejsalnieks “Gaismas spēles”. 2018

Pavisam nesen gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks saņēma latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks 2018” par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā. Lai spēks un enerģija Meistaram darboties arī turpmāk un palikt uzticīgam savai pārliecībai mākslā un dzīvē!

Osvalds Zvejsalnieks dzimis 1944. gada 21. martā Varakļānos, 1971. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju, kopš 1976. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. No 1970. gada strādā Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā, vēlāk ir Rēzeknes Mākslas koledžas direktors un Mākslas akadēmijas Rēzeknes filiāles vadītājs. Šobrīd – Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors, Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles profesors.

Kopš 1971. gada piedalījies vairāk nekā 60 novada, valsts un starptautiskajās mākslas izstādēs, sarīkojis aptuveni 20 personālizstādes, regulāri piedalās starptautiskajos plenēros un grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Atklāšanas pasākumā ieeja – brīva. Latgales Kultūrvēstures muzejs atrodas Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē.

Izstādes darba laiks: otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien no plkst. 10.00–18.00, svētdien, pirmdien – slēgta.

Ieejas maksa izstādē: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00; ar rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja. Izstāde aplūkojama līdz 20. aprīlim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti