Pēterbaznīcā atklāj Ulda un Alvja Zemzaru gleznu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Trešdien, 2. aprīlī, plkst. 17 Rīgas Sv. Pētera baznīcā tiks atklāta mākslinieku Ulda Zemzara un Alvja Zemzara gleznu izstāde.

Vecmeistars Uldis Zemzaris (1928) ir spilgts klasiskā reālisma pārstāvis. Mākslinieks pievērsies Latvijas ainavu glezniecībai, īpaši jūras ainavām.

"Studiju gados, kad mācījos Mākslas akadēmijā, daudz rūpīgu uzmetumu dabā sagleznoju tieši tepat, Mellužu jūrmalas krastā pie zvejnieku laivām, zvejas rīku slietenēm, tīklu vabām un zivju kūpināmajiem namiņiem. Turpat dabā es mācījos saprast un izvērtēt trīs galveno laukumu attiecības: debesis, jūru  un zemi,” atceras gleznotājs.

Šobrīd mākslinieks darbojas portretu žanrā, un aizvadītajos gados ir radījis sava laika literātu un kultūras darbinieku portretus, tos gleznodams ar neviltotām simpātijām un izpratni.

"Redziet, te ir rakstnieki, dzejnieki, mūziķi, bet visi vairāk attiecas uz pagājušo gadsimtu," par izstādē aplūkojamiem darbiem stāsta Uldis Zemzaris. "Visvecākais rakstnieks, ko šeit var ieraudzīt, ir Kārlis Štrāls. Es, braucot garām Pļaviņām, tur vienmēr iebraucu, apciemoju viņu. Tālāk te ir visi pārējie, kurus, es domāju, skatītāji pazīs. Viens no pēdējiem, ko es portretēju, ir Uldis Stabulnieks. Pēdējā noskatīšanās man bija, kad viņam bija jubilejas koncerts."

Uldis Zemzaris studējis glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā pie Kārļa Miesnieka un Jāņa Roberta Tillberga. Kopš 1952.gada piedalās izstādēs. Ulda Zemzara personālizstādes norisinājušās ne tikai Rīgā, bet arī Tartu, Maskavā, Sidnejā, Otavā, Kolumbusā, Ņujorkā, Bostonā.

Gleznotājs un interjera dizainers Alvis Zemzaris (1961) izstādē Pēterbaznīcā eksponē pilsētu ainavas, kuras gleznot viņu rosinājis ceļojumos un ikdienā skatītais naksnīgo ielu mirdzums.

Zīmēšanas un krāsu pielietošanas Alvis Zemzaris zināšanas apguvis jau bērnībā mākslinieku darbnīcā pie saviem vecākiem, bet  māksliniecisko redzējumu izkopis patstāvīgi. 

Alvis Zemzaris piedalās izstādēs no 1982. gada. Mākslinieka personālizstādes norisinājušās Rīgā, taču daiļradē nozīmīgākās izstādes bijušas Ženēvā un Milānā.

Izstāde Pēterbaznīcā apskatāma līdz 4.maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti