Noslēgsies starptautiskās mākslas laboratorija «Roja Art Lab»  

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

4.augustā Rojas pilsētvidē norisināsies prestižās mākslinieku rezidences  “Roja Art Lab” noslēguma programma.  Tā pulcē dinamisku starptautisku mākslinieku un pētnieku grupu, piedāvājot tiem iespēju veidot eksperimentālus un īpaši esošajai videi radītus darbus. Tā ir atvērta visām mākslas disciplīnām un formātiem.

Projekts noslēdzas sestdien, 4. augustā, plkst. 17.00 ar atvērtām svinībām, kas iekļauj izstādi Rojas pilsētvidē, performances un citas aktivitātes, kuras tapušas, dalībniekiem Rojā esot 14 dienas, informēja “Roja Art Lab” kurators Māris Grosbahs.

No vairāk nekā simts pieteikumiem šī gada dalībai ROJA ART LAB 2018 tika izvēlēti Agata Engelmana (Agata Engelman, Polija), Karla Brunē (Karla Brunet, Brazīlija), TAKE2030 (Lielbritānija / Latvija / Taivāna), Endijs Vebsters un Darens Rejs (Andy Webster  un Darren Ray, Lielbritānija), Krišjānis Rijnieks (Latvija), Enrike Edvardo Roura Perecs (Enrique Eduardo Roura Perez, Meksika), Karla Krahta (Karla Kracht, Vācija / Spānija), Entonijs Stelačo (Anthony Stellaccio, ASV).

Rezidences programma piesaista gan jaunus, gan jau atpazīstamus māksliniekus. Grupa TAKE2030 Rojā vadīs Empātijas pārraides darbnīcu (4.augustā, plkst. 16.00 Dabas Klasē, Roja). TAKE2030 savos darbos pēta un iztēlojas scenārijus, kas situēti nākotnē, 2030. gadā, pēc pašreizējā interneta un vispārējās sistēmas sabrukuma. “Roja Art Lab” ietvaros TAKE2030 strādā pie performances HOODIE2030 scenārija izstrādes. Viena no grupas dalībniecēm Šu Li Čeana (Shu Lea Cheang) ir izvēlēta pārstāvēt Taivānu Venēcijas mākslas biennālē 2019. gadā. Otra grupas dalībniece ir Ilze Black, kas deviņdesmitajos bija viena no mūzikas un mākslas projekta Open rīkotājām Rīgā, šobrīd dzīvo un strādā Londonā.

Krišjānis Rijnieks, jauno mediju mākslinieks, kurš pēta mūsdienu mediju un ražošanas iespējas, lai radītu potenciāli domas provocējošus artefaktus pārāk nopietnas pašpasludinātas patiesības ietekmēta un naidā marinēta domāšanas veida caururbšanai. Viņš Rojā radījis darbu “Objekts ceļmalā”, par kuru raksta: “Kāds cits apmeklēja Roju, lai to šeit atstātu. Nav zināms vai vizītei bija iemesls, bet, veicot detalizētāku izpēti, var redzēt pazīmes, kas atklāj datu struktūras par no Rojas iedzīvotājiem iekasēto ienākuma nodokļa apjomu un kā tas mijiedarbojas ar vietējās pašvaldības tēriņiem izglītībai un reliģijai.

Jau kādu laiku Latvijas iedzīvotājiem ir pieejami atvērti dati par savu valsti. Datu kopas aptver tādas jomas kā veselība, enerģija, kultūra, zinātne un citas. Šiem datiem var piekļūt, izmantojot internetu un adresi data.gov.lv. Šī instalācija ir mākslinieciska atrasto datu izpēte. Tās mērķis ir motivēt veikt personīgo viedokļa veidošanas metožu revīziju, kā arī aicinājums paskatīties uz mums pašiem no tālas augšas.”

Brazīlijas mediju māksliniece Karla Brunē dzīvā audiovizuālā izpildījumā “Robežas” manipulēs videoklipus, audio un skenētus attēlus, kas atveidos ainavas, kas atrastas pastaigās un rotaļās Rojas upē un jūrā. Performances laikā tiks radīts īslaicīgs daudzpusīgs stāstījums par robežu un tās kontroli. Karla pēdējos 10 gadus ir strādājusi ar elektroniskiem mākslas projektiem, kas saistīti ar dabu.

Ja sēžat piemājas dārzā, pludmalē vai slēpjaties no saules dzīvoklī, jūs varat klausīties Darema Reja un Endija Vebstera "Signālos no citas pasaules" – katru dienu no Rojas mākslas laboratorijas. Tajā atlasīti autori, rakstnieki, dzejnieki un mūziķi no Latvijas, ASV, Lielbritānijas un Vācijas pēta un pārraida skaņu, mūziku, tekstus, filmas, receptes, politiskās runas, afrofutūrismu, diskotēku, sci-fi, mūsdienu distopijas un pieredzes drupas.

Tas ir daļa no projekta Rojā, otra vizuāli apjomīgākā daļa – četrmetrīga koka konstrukciju lode, no kuras tiks pārraidīti “Signāli no citas pasaules”, novietota iepretī Rojas luterāņu baznīcai, kāpas virsotnē, vietā, kur Krišjānis Valdemārs pirmoreiz ieraudzīja jūru. 

“Signālus no citas pasaules" iespējams klausīties arī tiešsaistē.

Rojas Izstāžu un darbnīcu centrā var apskatīt “Roja Art Lab” mākslinieku POP UP izstādi, sestdien plkst. 17.00 pie Rojas Kultūras centra bērnu laukumā ar koncertu svinīgi tiks atklāta angļu tēlnieka Rodžera Klarka skulptūra, kas tika iesākta pagājušajā vasarā. Apmeklētāji aicināti arī doties Rojas pilsētvidē un Zvejniecības muzejā aplūkot izstādītos mākslas darbus.

Mākslinieki uz radošām darbnīcām Rojā pulcējas jau vairāk nekā 20 gadus, un, pateicoties tam, Roja ir iemantojusi unikālu pilsētvides mākslas kolekciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti