Panorāma

Berlīnes mūris un Baltijas neatkarības centieni

Panorāma

Berlīnes mūra krišanas svinības

Mūžībā devusies māksliniece Džemma Skulme

Mūžībā aizgājusi māksliniece Džemma Skulme

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

9. novembra rītā 94 gadu vecumā mūžībā aizgājusi izcilā latviešu gleznotāja Džemma Skulme, ziņo LTV "Panorāma". Mākslinieces dēls Juris Dimiters apstiprināja Latvijas Radio, ka Džemma Skulme mirusi mājās.

Oktobra beigās Džemma Skulme vērsās pie sabiedrības pēc palīdzības. Pēc gūžas kaula operācijas Skulme bija atgriezusies no slimnīcas mājās un viņai bija nepieciešama profesionāla palīdzība - ģimene meklēja medmāsu, sanitāri un fizioterapeiti.

Mākslas zinātniece Laima Slava par Džemmu Skulmi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Domāju, skaidrs ir visiem, ka Džemmas zaudējums ir lielākās 20. gadsimta personības, ar kuru vēl mēs varējām komunicēt, ārkārtīgi talantīgas un spēcīgas mākslinieces, cilvēka zaudējums. Viņas grandiozais vēriens ir aizrāvis, un vienmēr ir bijis apbrīnots tas, ko viņa spējusi izdarīt," norāda mākslas zinātniece Laima Slava. "No sirds - Džemmas zaudējums ir milzīgs."

Džemma Skulme (1925-2019) ir gleznotāja, latviešu klasiskā modernisma veidotāja, dzimusi gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. Laikā no 1982. līdz 1992. gadam Skulme bijusi Latvijas Mākslinieku savienības priekšsēdētāja. Viņa bijusi LPSR Augstākās Padomes deputāte un arī viena no Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotājām. 1989. gadā kā LTF pārstāve ievēlēta PSRS Tautas deputātu kongresā. Skulme saņēmusi arī vairākus apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī vairākas ar profesionālo darbību saistītas balvas.

Atvadīšanās no Džemmas Skulmes un piemiņas dievkalpojums notiks 16. novembrī pulksten 15:00 Rīgas Doma baznīcā Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa Vanaga vadībā.

Respektējot piederīgo vēlmi, aicina nenest ziedus un vainagus. Dievnams būs atvērts no plkst. 13:30. Līdz dievkalpojumam būs iespēja iedegt svecīti, kopīgi kavēties domās un muzikālos priekšnesumos, tā godājot Džemmas Skulmes piemiņu.

Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" saruna ar Džemmu Skulmi šī gada martā:

 

LTV un LSM.lv intervija ar Džemmu Skulmi 2018. gada decembrī rubrikā "Pašlustrācija":

Latvijas Radio raidījuma "Tīrkultūra" intervija ar Džemmu Skulmi 2016. gadā

Latvijas Radio 3 "Klasika" intervija 2016. gada decembrī:

Saruna ar Džemmu Skulmi Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Mākslinieka darbistabā" 2006. gadā:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti