Kultūras ziņas

Dzirkstoša atmosfēra, absints un bohēma

Kultūras ziņas

Vai rītdiena ir tālu?

Aija Zariņa cer atmodināt tautas garu

Māksliniece Aija Zariņa cer atmodināt tautas garu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē piektdien, 6. decembrī, atklāj Aijas Zariņas lielformāta darbu izstādi, ar kuru māksliniece vēlas panākt, lai mūsdienu ļaudis no egoistiskiem un negausīgiem patērētājiem kļūtu par radītājiem un lai atmostos tautas radošais gars. Tāpēc arī izstādes nosaukumā izmantoti Eduarda Veidenbauma vārdi “Mosties, mosties reiz, svabadais gars”.

Mākslinieci Aiju Zariņu vienmēr nodarbinājuši jautājumi par cilvēka gara izaugsmi, jo radīšana, viņasprāt, ir ne tikai mākslinieka galvenais uzdevums, bet jebkura cilvēka dzīves jēga.

Caur personālizstādi “Mosties, mosties reiz, svabadais gars” māksliniece vēlas atmodināt tautu un runāt par mūsdienu situācija Latvijā, kad valdošā elite novedusi tautu krīzē.

“Krīzē mums ir medicīna, izglītība, kultūra, lauki, krīzē mums ir viss. Kādam taču par to ir jānes atbildība. Un kāpēc šitajā Kupola zālē gadu mijā ir izstādīti baltu tautu dievi? Kāpēc šeit es aicinu viņus ienākt?

Tāpēc, ka mēs esam aizvesti pavisam nepareizā virzienā, tauta ir nodota. Mēs esam gājuši nevis uz radītāja pusi, bet uz patērētāja pusi. Mēs esam kļuvuši par tādiem runājošiem dzīvniekiem.

Mēs esam ieguvuši agresivitāti, esam zvērīgi palikuši. Mēs esam zaudējuši savu cilvēcisko, savu baltu dabu,” skaidro māksliniece Aija Zariņa.

Mākslas zinātniece Elita Ansone komentē, ka izstādes atmosfēra ir gaiša, krāsaina un pacilājoša, “bet tā izstādes estētika nav nemaz te galvenais uzdevums. [..] Šīs izstāde ir par radīšanu.”

Aijas Zariņas personālistādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē izstādīti lielformāta gleznojumi, kuri stāsta par pasaules radīšanu, iedvesmojoties no somu tautas eposa “Kalevala” rūnām un “Edas dziesmām”, par izstādes nosaukumu un moto izvēloties idejiski līdzīgās Eduarda Veidenbauma dzejas rindas.

“Veidenbauma teksts lielā mērā sasaucas ar to pašu vēstījumu, kāds ietverts “Kalevalā” un te ir glezna, kas arī nosaukta “Mosties, mosties reiz svabadais gars”, un viņa sasaucas ar to, ko rūnās saka Viponens, tas ir tas pats saturs – “ļaužu vergs jel celies augšā, uzcelies no zemes guļas.”,” skaidro Elita Ansone. “Viss ir ārkārtīgi vienkāršs, kā mēs zinām, Aijas bērnu stila zīmējums tiek izmantots un arī bērnu redzējuma tiešums, kas ir ļoti atbruņojoši, uzlūkojot to glezniecību.”

Nacionālā mākslas muzeja ciklā “Sarunas muzejā” izstādē notiks arī vairāki radoši un izglītojoši pasākumi, tuvākajā no tiem – 15. decembrī – paredzēta tikšanās ar Aiju Zariņu un Elitu Ansoni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti