Kultūra

Galerijā „Daugava” apskatāma Maijas Tabakas jaunāko darbu izstāde „Dienvidu dārzi”

Kultūra

Klajā nāk grupas „Elektrofolk” jaunais albums „Raiba govs”

Izstāde cianotipijas tehnikā "Cianovīzija"

Mākslas centrā «Ritums» skatāma cianotipijas tehnikā veidota izstāde «Cianovīzija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kultūras un tautas mākslas centrā "Ritums" no piektdienas, 12.februāra, apskatāma mākslinieku grupas izstāde "Cianovīzija". Izstādes darbi veidoti cianotipijas tehnikā, kas Latvijas izstāžu zālēs redzama reti. Šo tehniku mēdz dēvēt arī par gaismas mākslu, jo darba procesā ļoti svarīga loma ir saules gaismai vai speciālām lampām. Raksturīga cianotipijas darbu iezīme ir zilā krāsa.

Centrā "Ritums" Latvijas Radio viesojas brīdī, kad Dace Lejēja un Anita Zīverte izvieto pie sienām izstādes mākslas darbus. Viņas ir divas pārstāves no kopumā piecu mākslinieku grupas, kurus visus vieno aizrautība ar cianotipijas tehniku. Grupas ciltstēvs ir Liepājas fotomākslinieks Aivars Rozenbahs, kurš šai tehnikai pievērsies pirmais, kad visi kopā studējuši Liepājas Universitātē.

Pārlaižot skatu darbiem, redzams, ka tematika ir dažāda, bet visus tos vieno īpatnēja, diezgan spilgta zilā krāsa, kas rada savdabīgu, mazliet it kā senatnīgu noskaņu. Stāsta Dace Lejēja: "Cianotipija - gaismas māksla jeb zilā māksla - tā ir tehnika, kas mūs vieno. Mūsu grupas ciltstēvs mums to iemācīja studiju laikā, viņam tas bija diplomdarbs. Tas process pēc tam kļuva īpaši interesants ar to, ka katrs mēs darbus tagad taisām citā materiālā. Anita - zīdā un papīrā, es - zīdā, papīrā un arī korķī esmu mēģinājusi, bet tur vēl jāeksperimentē. Un tad mēs tā kopā vienā tehnikā arī satiekamies."

Cianotipija nav nekas jauns, tā izgudrota 19.gadsimtā, un sākotnēji to lietoja botāniķi fotogrammu izgatavošanai.

Darba veidošana sākas ar to, ka uz papīra vai cita materiāla uzklāj speciālu emulsiju, kad tā nožūst, papīru kombinē ar fotogrāfiju, augiem, spalvām vai citiem materiāliem, un tad nāk svarīgākais posms - gaismas pelde. Vislabāk, ja tā ir saules gaisma, bet var izmatot arī speciālas lampas.

Stāsta Dace Lejēja un Anita Zīverte: "Tad mēs viņu izliekam saulē un atstājam uz konkrētu laiku, cik nu mums katram liekas svarīga tā ekspozīcija. Tad ir tas saules blieziens jādabū. Saulē ir jābūt kādas piecas vai astoņas minūtes. Ja ir mākonis, tad ir stikliņš jāliek, lai neaizpūš vējš, tur dikti tas process smalks un ilgs. Tad to vanno, tad tas pamazām jūsu acu priekšā pārvēršas par to, ko jūs šeit redzat. Tad to žāvē, un tad vai nu met ārā, vai karina pie sienas, atkarībā no rezultāta. Un, ja saules nav, tad ir tās mākslīgās lampas, bet īstenībā visforšāk, ja sanāk ar īsto sauli."

Mākslinieku grupai jau ir bijušas vairākas cianotipijas tehnikā veidotas izstādes. Tagad Rīgā viņi rādīs izlasi no labākajiem darbiem. Tās būs pilsētas un dabas ainavas, portreti, akti, arī abstrakti darbi.

Anita Zīverte rādīs sieviešu portretus, kas veidoti pērn notikušajai izstādei "Ar Raini un Aspaziju gaismas mākslā". Portretiem iedvesma gūta no Aspazijai raksturīgās frizūras.

"Tēma bija Rainis un Aspazija. Un tad pirmais, kas man ienāca prātā, bija tas Aspazijas tēls, viņa pati kā fascinējoša personība un tā māksla, kas ir uz viņas galvas. Tie dzejoļi, kuros viņa var būt gan ļoti asa, gan citkārt bērnišķīga un ļoti maiga. Un tad to es visu arī mēģināju ielikt tajās dažādajās sievietēs, viņu sejas izteiksmēs un frizūrās. Fotogrāfijas atspoguļo sievietes tēlu, kas miksēts ar reālām detaļām - vecām mežģīnēm. Te mēs redzam, ka viena ir tāda maigā, cita - asā un liktenīgā, un tam ir pieskaņotas arī dzejas rindas. Piemēram, "Ar vienu aci es varēju smiet, ar otru, ja vajadzēja, asaras liet"," stāsta Anita Zīverte.

Līdzās Anitai Zīvertei un Dacei Lejējai izstādē piedalās arī Aivars Rozenbahs, Zane Beģe-Bege un Solvita Spirģe-Sēne.

Izstāde Rīgā, kultūras un tautas mākslas centrā "Ritums" apskatāma līdz 6.martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti