Dienas ziņas

Ogu audzētāju cerības nav piepildījušās

Dienas ziņas

Pēc desmitgades plūdiem Ukraina lūdz ES un NATO palīdzību

Lizumā atjauno Tautumeitas skulptūru

Lizumā atjauno Tautumeitas skulptūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

70 gadus Gulbenes novada Lizuma pagasta centrā slejas skulptūra ''Tautumeita''. Vietējiem ļaudīm tā jau kļuvusi par vienu no kopienas identitātes zīmēm, kas apvīta dažādām leģendām. Lai to atjaunotu, vietējie iedzīvotāji cītīgi ziedojuši līdzekļus, un nu restaurācijas process sācies.      

Balto tautumeitu Lizuma centrā šobrīd apvij koka stalažas. Spītējot svelmei, restaurācijas darbus uzsācis tēlnieks Ivars Drulle. Šobrīd pamatdarbi ir tautumeitas tēlu attīrīt no materiāliem, ar ko tā apstrādāta septiņdesmitajos, astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados.

“Daudz kas ir darīts nepareizi, ūdens sagājis šķirbās, plēš to kopā, tad nu mēs to šobrīd restaurējam, vai arī pēc dažiem gadiem būtu jāceļ pavisam nost,” stāstīja Drulle.

Tautumeitas autore, tēlniece Lea Davidova-Medene piecdesmitajos gados radījusi vairākas šādas skulptūras. Zināms, ka tādas atradušās arī Kandavā un Grobiņā.

Tēlnieks Drulle uzskata, ka Latvijā šobrīd ir palikušas ļoti maz tā laika liecību, tāpēc ir pienākums tās saglabāt nākamajām paaudzēm.

“Sevišķi jaunā paaudze, viņiem Staļina laiks daudz ko neizsaka, un pēc 20-30 gadiem šādas skulptūras būs tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas, un katrai vērtība pieaugs,” prognozēja tēlnieks.

Drulle uzsvēra, ka viņa mērķis, atjaunojot šo piecdesmitajos gados tēlnieces Leas Davidovas-Medenes radīto statuju, nav slēpt restaurācijas pēdas.

“Es esmu kāds cits, kurš nācis un mēģinās šīs krunkas atkārtot, tāpēc tās būs citā krāsā, tāpēc lai cilvēki, kas skatīsies, zina, ka Drulle šo ir pielicis klāt,” skaidroja tēlnieks.

Taču Drulle nav vienīgais, kurš savu roku pielicis, lai skulptūru Lizumā saglābtu. Vēl pirms atklāšanas tautumeitai bijusi nolauzta galva.

“Sastatnes tāpat kā tagad, jāatklāj, bet nav galvas. Šī ir īstā, kura atradās deviņdesmitajos gados 6 kilometru attālumā Rubeņu mājās akmeņu kaudzē,” stāstīja Lizuma novadpētniecības muzeja vadītāja Vaira Briede.

Līdz pat šai dienai tā arī nav atklājies, kurš skulptūrai nogriezis galvu un kādu mērķu vadīts to paveicis. Tomēr, lai iecerētajā dienā skulptūru varētu atklāt, vietējais mākslinieks Zvaigznīšu Vilis izgatavojis tai jaunu galvu.

Līdzekļus Lizuma ''Tautumeitas'' atjaunošanai ziedojuši vietējie pagasta ļaudis. Atsaucība bijusi necerēti liela un nepieciešamo 2200 eiro vietā vietējie cilvēki savākuši vairāk nekā kā 3000 eiro. ''Tautumeitu'' Lizumā tēlnieks Ivars Drulle cer atjaunot līdz jūlija beigām, jo jau 8. augustā novada svētkos notiks svinīga restaurētās skulptūras atklāšana.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti