Latviju Venēcijas biennālē nākamgad pārstāvēs Miķelis Fišers

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nākamgad Venēcijas biennāles 57.starptautiskajā mākslas izstādē Latviju pārstāvēs Miķelis Fišers, informēja Kultūras ministrija (KM). 

KM rīkotajā konkursā par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles starptautiskajā mākslas izstādē no septiņiem pieteikumiem žūrija kā piemērotāko izraudzījās mākslinieka Miķeļa Fišera izstādes „Raižu struktūra” metu.

Māksliniekam savā kompozīcijā veiksmīgi izdevies apvienot mūsdienu folkloras brīnumpasaku elementus ar kritisku skatu uz globālās pasaules sociālo un politisko rutīnu, norāda žūrija. Izstādes kuratore Inga Štreitmane sola, ka ekspozīcijas centrā būs skatāmi patības un dzīves mākslas aspekti, kas sasaucas ar Kārļa Gustava Junga atziņu, ka „tikšanās ar sevi pašu ir viena no nepatīkamākajām lietām, no kuras cilvēks vairās, kamēr vien visu negatīvo iespējams projicēt uz apkārtni”.

Mākslinieks Venēcijas izstādē plāno turpināt radošos eksperimentus ar dažādu izteiksmes līdzekļu palīdzību – glezniecību, kokgriezumiem un telpisku zīmējumu scenogrāfiju. Arī sižetiskajā līnijā ekspozīcijai radītie darbi balstīsies uz viņam raksturīgo saspēli starp zinātniskās fantastiskas žanra modifikācijām un pesimistiskā morāles filozofijā sakņotiem un domājošai būtnei  neglaimojošiem sociālās esamības paradoksiem. Tādēļ nākamā gada Venēcijas ekspozīcija sola intriģējošu turpinājumu Miķeļa Fišera spilgtajām pēdējā laika personālizstādēm, kas ieguvušas lielu skatītāju atsaucību gan Latvijā, gan ārpus tās. 

Miķeļa Fišera radošās izpausmes ir kā savdabīga sociālā balss Latvijas laikmetīgajā mākslā: labticīgi ironiska, nepakļāvīga institucionālajām toņkārtām, neviennozīmīga interpretācijā. Viņš ienāk mākslas dzīvē 1990. gadu vidū ar provocējoša rakstura instalācijām, bet pēdējā desmitgadē ar īpašu jaudu ir pievērsies glezniecībai.

Jau vēstīts, ka 2015.gada Venēcijas biennālē Latvijas paviljonu, kurā bija aplūkojama mākslinieku Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša instalācija ”Armpit”, apmeklēja ap 200 000 mākslas interesentu. Kopumā Venēcijas biennāle uzskaitījusi 501 502 skatītājus, kas padarīja to par vienu no atpazīstamākajiem mākslas notikumiem pasaulē.

Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999.gada.

Venēcijas biennāles 57. Starptautiskā mākslas izstāde norisināsies no 2017.gada 13. maija līdz 26. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti