Latgales podnieku dienās cepli kurinās keramikas darbnīcā «Cukrasāta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad notiek jau 38. Latgales podnieku dienas. Nu jau vairākus gadus Latgales podnieku dienu ietvaros daudzi pasākumi notiek visu aprīli, bet mēneša pēdējā nedēļas nogalē saglabājas tradīcija dalīties pieredzē un pētījumos teorētiskajos lasījumos Latgales Kultūrvēstures muzejā, satikties plašā Latgales podnieku dienu izstādē Lūznavas muižā un kurināt kopīgo keramikas cepli podnieka darbnīcā.

Evija Vasilevska
00:00 / 01:02
Lejuplādēt
“Kopīga cepļa kurināšana notiek Staņislava Viļuma un Violas Bīriņas dzīves un darba vietā Ozolaines pagasta Bekšos “Cukrasātā”. Ceplis tiek iekurināts jau agri no rīta 27.aprīlī, kurināts tiks visu dienu un vēlā vakarā. Cilvēki, kas vēlas redzēt, kā spēlējas brīnišķīgās cepļa ugunis, kā podnieks darbojas cepli slāpējot, var apmeklēt Staņislava Viļuma darbnīcu no plkst. 17.00 līdz 20.00. Paklausīties podnieku stāstus par mālu un dzīvi. Ceplis tiks kurināts, kā saka paši podnieki, to slāpējot, un mākslas vēsturnieki saka, ka tas būs reducētais ceplis. Tātad gala rezultātā sestdien no rīta mēs izņemsim laukā ar malku izmīlētus, brūnus, tumši melnus vai sudrabotus darbus. Tie mazliet smaržos pēc dūmiem, un cerams, ka mums visiem būs patīkams pārsteigums par to, kas gala rezultātā būs iznācis,” stāsta viena no Latgales podnieku dienu organizatoriem Evija Vasilevska.

Teorētiskajos lasījumos šogad veltīs uzmanību keramikas kolekcijām dažādos muzejos, spriedīs par to, cik lielā mērā keramikas ekspozīcija ir pieejama muzeju apmeklētājiem, informēs par modernās keramikas kolekciju M. Rotko mākslas centrā un arī par keramiku Latvijas Nacionālajā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļā, uzzinās ko jaunu par Polikarpa Čerņavska keramiku, Latgales keramiku Raiņa Jasmuižā un atklās vēl nezināmus faktus par Ludzas keramiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti