Dienas ziņas

Iecavā aizvadītas sacensības "Biatlons ar suni""

Dienas ziņas

Eiropā protestē pret Covid sertifikātiem

Kristapa Zariņa izstāde Kuldīgā

Kuldīgā atklāta Kristapa Zariņa izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kuldīgā atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas rektora un gleznotāja Kristapa Zariņa izstāde “Laiks. Telpa. Apziņa”. Tā kopumā sniedz apjomīgu ieskatu mākslinieka radošajā darbībā, šī brīža pasaules refleksijās un dzīves uzskatos.

Lai aplūkotu izstādi, jāiegriežas divās ēkās – Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā un Mākslas namā. Izstāde pirmo reizi bija skatāma pērn Rīgā, tomēr katra telpa un vieta nosaka savu darbu atlases un izvietošanas kārtību, tā veidojot jaunu un unikālu skatījumu uz kopumu.

“Kristapam tas ir zīmīgs dzīves posms, viņš aizstāv Polijā doktordarbu un ir ļoti nopietni strādājis. Nopietnāk nekā jebkurai citai izstādei,” spriež Zariņa kolēģis, gleznotājs un LMA prorektors Andris Vītoliņš.

“Tas materiāls, kas uzkrājies, ir tas, ar ko mākslinieks parāda savus muskuļus visā savā dailē, lai viņš varētu sevi pieteikt kādā daudz plašākā arēnā.”

Zariņš stāsta, ka ir izteikts figurālists. “Tā figūra ir novietojusies, gan fonā ir ainava, gan telpa, gan abstrakta vide, cilvēks atnāk skatīties cilvēku.”

Izstādes apmeklētājs iepazīs dažādās tehnikās tapušus darbus – no krāsainiem zīmuļiem, glezniecībai tradicionālajai akrila krāsai līdz pat eksperimentālām autortehnikām. No teju vai miniatūriem darbiem līdz pat monumentāla izmēra audekliem.

Cieša sadarbība Kuldīgas Mākslinieku rezidencei ar Latvijas Mākslas akadēmiju izveidojās pirms vairākiem gadiem, strādājot pie starptautiskas maģistra studiju programmas izveides pakalpojuma dizainā. Tāpēc ik gadu Kuldīgā ir notikušas dažādas ar šo procesu saistītas norises – viena no tām – izstādes.

“Pateicoties Kristapa ambīcijām pretendēt uz doktorantūras studjām Polijā, sarunas laikā viņš ieminējās, viņš teica, ka esot uzgleznojis 200 kvadrātmetru ar mākslu. Es saku: dod šurp, parādīsim Kuldīgā!” vēsta starptautiskās pakalpojuma dizaina studiju programmas izveidotāja Ilze Supe.

“Kad bija vienīgā diena, kad šos darbus varēja apskatīt Rīgā “Arsenālā”, es ar šausmām sapratu, ka tik lielus formātus 3x6 m, un tādi ir 12 darbi, mums nav tādu telpu, kur Kuldīgā parādīt, taču ideja par izstādi jau bija gatava.”

Kuldīgas Mākslas namā ir eksponēti divi no šiem darbiem. Īpaši izveidotā video mākslinieks stāsta par katru darbu.

"Tas ir kā alfabēts, kur es no pasaules mākslas artefaktiem veidoju savu stāstu un reflektēju par to, kas pašlaik notiek pasaulē," skaidro Zariņš.

Kuldīgas Mākslas namā izstāde būs skatāma līdz 26. septembrim, bet Mākslinieku rezidences galerijā līdz 22. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti