Kultūras ziņas

"Vudstokas renesanse" muzikālo huligānu albumā

Kultūras ziņas

Raimondam Paulam – 87

Kristapa Zariņa glezniecības ceļojums mākslas vēsturē

Kristapa Zariņa glezniecības ceļojums mākslas vēsturē – izstāde «Četras gleznas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektora Kristapa Zariņa lielformāta glezniecības personālizstāde "Četras gleznas" galerijā "Māksla XO" ver durvis skatītājiem uz plašu ceļojumu mākslas vēsturē. Tas solās būt aizraujošs – atpazīt gadsimtus, autorus, mākslas darbu fragmentus un saskatīt jaunu vēstījumu mūsdienās.

"Laipni lūgti!" – ar šādu gleznas nosaukumu savā lielformātu glezniecības personālizstādē skatītājus sagaida mākslinieks Kristaps Zariņš. Pēdējo divu gadu laikā viņš radījis astoņpadsmit darbu sēriju, no kuras strāvo pasaules mākslas vēstures elpa un ceļojums cauri laikiem.

Kristaps Zariņš. "Laipni lūgti!" (2021)
Kristaps Zariņš. "Laipni lūgti!" (2021)

Kristapu Zariņu jau kopš mazotnes interesējusi mākslas vēsture. Iespējams, tāpēc šo uzkrāto pieredzi un zināšanas Latvijas Mākslas akadēmijas rektors izmanto glezniecībā. Katra viņa radītā glezna sastāv no daudzu pasaulslavenu gleznotāju un tēlnieku darbu citātiem, kas veido jaunu kontekstu.

"Tie gatavie tēli no mākslas vēsture rada tādu priecīgu, no vienas puses, un, no otras puses, nervozu vēsturisku sarunu. Un tajā tēlā, ko es paņemu no mākslas vēstures, es viņu ietērpju savā krāsu paletē un tādā veidā nonāku pie risinājuma – izkrāso pats!" stāsta Kristaps Zariņš. "Tad ir mākslinieki, no kuriem var aizņemties triepienu, ir mākslinieki, no kuriem var aizņemties līnijas plūdumu, un ir mākslinieki, kuri ir salikuši krāsas neredzētos slaikumos. [..] Vēl mākslas vēsture ir tāda taka, kura ved un neapstājas, un tā taka ir interesanta, ir interesanti sarunāties ar citiem māksliniekiem, varbūt pat skaidrs, ka viņi nemaz nenojauš, ka es ar viņiem sarunājos, bet māksla jau tāpēc ir tāda lieta, ka viņa karājas kā bumbulītis eglītē un katrs var to savu stāstu izsapņot pats."

Galerijā "Māksla XO" vienā no izstādītajiem darbiem mākslinieks iegleznojis arī kolēģi Kristianu Brekti un pats sevi.

"Viss sākās ar manu seju ar saskaitāmiem zobiem un pamatā ir grāmata par Frānsisu Bēkonu, ko es izlasīju, kur viņa vadmotīvs, ko es agrāk nezināju, ir kliedziens no Eizenšteina filmas "Bruņukuģis Potjomkins", kas viņu vajāja visu mūžu, un tāpēc, iedvesmojoties, man arī ir vaļā mute.  Brekte vienkārši parādījās, jo viņam patīk būt melnā, tas melnais bija vajadzīgs kompozicionāli kā klavierēm melnais taustiņš, kas notur baltos taustiņus," skaidro Zariņš.

Kristapa Zariņa izstāde ikvienam mākslas interesentam palīdzēs paplašināt savu zināšanu kultūrtelpu – pētīt, jautāt un izzināt, veidojot sarunu pavedienus starp dažādu laikmetu autoriem un savu pasaules redzējumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti