Izvēlēta Latvijas delegācija starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē «Eiropas jaunrade»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Vides risinājumu institūta rīkotā Latvijas delegācijas atlase dalībai starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē “Eiropas jaunrade (JCE. Jeune Creation Europeenne ) 2019 – 2021”. Latviju biennālē pārstāvēs septiņi mākslinieki – Krišs Zilgalvis, Luīze Rukšāne, Sabīne Vernere, Krišjānis Elviks, Santa France, Annemarija Gulbe, Elīna Semane un viena kuratore – Tīna Pētersone, informēja Vides risinājumu institūtā. 

Delegācijas atlasei speciāli izveidota mākslas ekspertu un profesionāļu žūrija vērtēja jauno mākslinieku un kuratoru daiļrades oriģinalitāti, profesionalitāti izvēlētajā mākslas tehnikā, mākslas darbos ietverto tēmu aktualitāti, kā arī mākslinieku potenciālu popularizēt Latvijas laikmetīgo mākslu starptautiskā mērogā.  

Žūrijas sastāvā bija RIBOCA1 izpilddirektore Anastasia Blokhina, laikmetīgās mākslas eksperts un kurators Kaspars Vanags, Mūkusalas Mākslas salona izstāžu kuratore Diāna Bačevska, “Arsenāla” izstāžu kuratore Līna Birzaka-Priekule, “Kaņepes Laikmetīgās kultūras centra” vadītājs un kurators Dāvis Kaņepe un mākslas telpas “Mala” vadītājs un scenogrāfs Alberto Di Gennaro.

Krišs Zilgalvis. "Svētāmtrauks"
Krišs Zilgalvis. "Svētāmtrauks"

Komentējot žūrijas  darbu, Latvijas dalības kuratori Dāvis Kaņepe un Alberto Di Gennaro uzsver, ka šogad bija īpaši spēcīga žūrijas komanda, kas precīzi pārzina Latvijas mūsdienu mākslas panorāmu un skaidri spēj formulēt tās nākotnes attīstības virzienus. Uz mākslinieku atlases noslēguma tikšanos katrs žūrijas dalībnieks ieradās ar iepriekš izvēlētu mākslinieku sarakstu. 

Luīze Rukšāne. 21. piezīme par augšanu
Luīze Rukšāne. 21. piezīme par augšanu

“Pēc diskusijām žūrijas tikšanās vainagojās vienotā un savstarpēji papildinošā Latvijas delegācijas izveidē”, norāda kuratori. Šogad atlasei pieteicās rekordliels dalībnieku skaits – 71 jaunie mākslinieki un kuratori, no kuriem Latvijas delegācijai žūrija izvēlējās septiņus māksliniekus un vienu kuratori. 

Sabīne Vernere. No sērijas "Savage"
Sabīne Vernere. No sērijas "Savage"

“Šogad mēs uzdrošinājāmies izaicināt paši sevi un visu starptautisko JCE biennāles tīklu, viena Latvijas delegācijas mākslinieka vietu aizstājot ar jauno kuratoru. Tādējādi vēlējāmies uzsvērt aizvien pieaugošo kuratora lomu un dot iespēju jaunajam kuratoram praktizēties starptautiskajā vidē”, stāsta Dāvis Kaņepe un Alberto Di Gennaro. 

Krišjānis Elviks. Klusā daba, saules stars
Krišjānis Elviks. Klusā daba, saules stars

Tāpat kā izvēlētajiem māksliniekiem, arī jaunajai kuratorei Tīnai Pētersonei dalība biennālē dos iespēju popularizēt savu daiļradi starptautiskā mērogā. JCE biennāles Latvijas komanda cer, ka jaunās kuratores iesaiste padarīs Latvijas pārstāvniecību izteiksmīgāku nekā jebkad. 

Elīna Semane. "Project 02"
Elīna Semane. "Project 02"

Pēc atlases Latvijas delegācijas pārstāvji kopā ar 48 māksliniekiem no sešām citām Eiropas valstīm sacentīsies starptautiskajā ''JCE biennāles 2019–2021'' konkursā. Trīs konkursa ''Grand Prix'' ieguvēji saņems sešu mēnešu apmaksātu mākslinieku rezidenci Parīzē, personālizstādi kādā no prestižākajām Eiropas galerijām, kā arī stipendiju jaunu mākslas darbu izstrādei. 

Iepriekšējās divās biennālēs Latvijas mākslinieki guva ievērojamus panākumus – starptautiska mākslas profesionāļu žūrija māksliniekam Klāvam Lorim piešķīra ''Grand Prix'' un Sandrai Strēlei specbalvu – apmaksātu mākslinieku rezidenci Parīzē, turklāt kopumā 16 Latvijas mākslinieku darbi tika izstādīti deviņās Eiropas valstīs. Visi šī gada izvēlēto mākslinieku un kuratoru darbi tiks iekļauti starptautiskajā JCE biennāles ceļojošajā izstādē, kas divu gadu laikā apceļos septiņu valstu galerijas un mākslas centrus. 2020. gada vasarā izstāde būs apskatāma arī Vides risinājumu institūta zinātnes un mākslas centrā “Brūzis” Cēsīs. 
 
Laikmetīgās mākslas biennāle “Eiropas jaunrade (JCE. Jeune Creation Europeenne) 2019 – 2021” ir septiņu valstu (Francijas, Dānijas, Latvijas, Portugāles, Spānijas, Rumānijas, Itālijas) sadarbības iniciatīva, kuras mērķis ir dot atspēriena iespējas Eiropas jaunajiem māksliniekiem un veicināt viņu atpazīstamību pasaules mērogā. 
JCE biennāli 2000. gadā aizsāka Monrūžas pašvaldība Francijā, kas joprojām ir šī tīkla vadošais partneris. Latvijas dalību biennālē koordinē Vides risinājumu institūts sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru. 

Pirmo reizi Latvijas delegācija JCE biennālē piedalījās 2015. gadā, pateicoties Dāvja Kaņepes un Alberto Di Gennaro iniciatīvai. Latvijas organizatoru komanda uzsver, ka dalība biennālē ir brīnišķīga platforma, kas ļauj jaunajiem māksliniekiem sevi parādīt ārpus valsts robežām, satikt starptautiski atzītus mākslas profesionāļus un radīt idejas starptautiskiem projektiem nākotnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti