Kultūra

Latvija pirmo reizi piedalās Londonas Dizaina biennālē

Kultūra

Tuvojas ikgadējais jaunā teātra festivāls "Homo Novus"

Izstādes vasaras mistēriju un paēnas rāmuma noskaņās

Izstādes vasaras mistēriju un paēnas rāmuma noskaņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Daba, dažādi tās tēli un noskaņas ir iedvesmas avots divām izstādēm, kas no trešdienas būs skatāmas galerijā ''Museum LV”. Ilze Laizāne savā izstādē „Vasaras garša” rādīs jaunākos darbus, kas tapuši šovasar viņas lauku mājās Ērgļu pusē, bet Anda Poikāne savā izstādē „Paēnā” aicinās pēc vasaras svelmes nedaudz atvilkt elpu, izbaudīt mieru un apcerīgi pakavēties paēnā.

Galerijā „Museum LV” nesen noslēdzās konkursa izstāde „Mistērija. Rituālā māksla”, kurā 70  mākslinieku konkurencē skatītāji par savu favorīti atzina mākslinieci Ilzi Laizāni un viņas gleznu „Apburtais mežs”.

Māksliniece stāsta – viņai vislielākais prieks bijis aci pret aci satikt savus skatītājus, kuri labprāt arī dalījušies savos iespaidos par viņas darbu:

„Nāca klāt cilvēki, teica, ka viņiem ļoti patīk, un tā jau ir tā savstarpējā ne enerģija, tas Dieva pirksts, kas ar mums notiek, ko mēs varam gūt no lietām, no mākslas darbiem, mēs baudām to un uzlādējamies no tā”.

Par Ilzes Laizānes gleznu spēcīgo pozitīvo lādiņu tagad vēl daudz plašāk varēs pārliecināties viņas personālizstādē „Vasaras garša”. Tajā skatāmi galvenokārt jaunākie darbi, šīs vasaras iedvesmoti, un vasaru kā allaž māksliniece pavadījusi savās lauku mājās Ērgļu pusē, Sausnējā.

Gleznas ir temperamentīgas, krāsainas, arī noslēpumainas, un pilnas ar vasaras sajūtu, ko Ilze Laizāne sevī uzsūkusi no Sausnējas dārziem, mežiem un pļavām:

„Viss kas ir ap mani tajās lauku mājās. Jo es varu iziet jebkurā diennakts laikā ārā un strādāt, un tas man ārkārtīgi patīk, jo, protams, es strādāju arī Rīgā, kur man ir liela studija, bet vasarās tas nav tas, vasarās ir jābūt ārā. Šoreiz vienīgais, kas man ir gaišais, ir foni, bet krāsas pārsvarā ir tādas – ah un uh! – kas laikam parāda to iekšējo temperamentu, iekšējo būtību, enerģiju, kas nāk. Un es domāju, ja šī ir tā vieta, kur es saņemu šādu milzīgu enerģiju, tad tā man arī ir jāizliek savos darbos.

Es patiesībā varu teikt, ka es esmu laimīga savā dzīvē, un tad arī to var redzēt manos darbos, ka es esmu laimīga”.

Ilzes Laizānes gleznās reālais saplūst ar fantāziju, dabas motīvi bieži vien savijas ar figurālām kompozīcijām, viņas skaisto sieviešu tēli atgādina fejas vai kādas mitoloģiskas būtnes.

Ir sajūta, ka viņai savos darbos izdodas piekļūt gluži vai pašai dabas, ziedu un sievietes dvēselei. Pati māksliniece to dēvē par mistēriju, ko ar prātu izskaidrot nevar, jo bieži vien pašai ir brīnums par to, ko viņas roka radījusi uz audekla.

No dabas tēliem šoreiz līdzās ziediem īpašā uzmanības centrā ir putni un jo īpaši dzērves:

„Kas attiecas uz dzērvēm, tad tas ir saistīts ar tiem pašiem laukiem. Mums tā māja ir kalna galā un lejā ir purvs, kur tiešām dzīvo dzērves. Un tad viņas tur kliedz un ņemas, un tu atver logu, tur kurkst vardes, ņemas šie putni un tā tālāk, un tas, protams, viss iedvesmo. Tur nāk stirnas, nu tur ir tādi apstākļi, ka tikai gleznot un gleznot, visapkārt dzīvi modeļi”.

Daba ir arī mākslinieces Andas Poikānes iedvesmotāja, un arī viņai vasarās ļoti patīk radīt savus darbus lauku vidē. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ Ilzes Laizānes un Andas Poikānes darbu izstādes galerijā „Museum LV” atklās vienlaicīgi.

Anda Poikāne strādā pavisam citos materiālos, un izstādē skulptūras apvienojusi ar papīra trīs dimensiju darbiem, zīmējumiem un kolāžām.

Izstādē viņa izveidojusi interesantu saspēli starp lielajām cilvēka izmēra terakotas skulptūrām un vieglajiem un rotaļīgajiem papīra darbiem. Izstādes kopnoskaņu raksturo tās nosaukums „Paēnā”, stāsta autore:

„Ja cilvēkam pasaka – nāc paēnā, tad viņš zina, ka viņš tūlīt nokļūs prom no karstuma, no trauksmes, vienu mirklīti viņa sirdī iestāsies rāmums, un es ar savu izstādi aicinu izjust šo paēnu”.

Andas Poikānes izstāde „Paēnā” apdzīvos galerijas „Museum LV” pirmo stāvu, savukārt Ilzes Laizānes izstāde „Vasaras garša” skatāma otrajā stāvā. Abas izstādes ceļu pie skatītājiem sāk trešdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti