Kultūras ziņas

Dzintaru koncertzāle atklās sezonu

Kultūras ziņas

Kosmiska mūzika uz "Lielā dzintara" jumta

Gaisma. Skatiens. Aspazija

Izstādē «Gaisma. Skatiens. Aspazija» atklāj Aspaziju mūsdienu mākslas valodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgā, Raiņa un Aspazijas mājā, durvis vērusi Aspazijas 155. dzimšanas dienai veltīta izstāde, ko bija iecerēts atklāt pirms ārkārtējā stāvokļa, tieši dzejnieces jubilejas laikā. Izstādes centrā ir divu mākslinieku – Ievas Baumgartes un Jura Kļavas – darbi, kas radīti netradicionālās mākslas tehnikās un formās. Piemēram, izstādē jaunos gaismas attēlos ar 3D printeri uzburta smaidā atplaukusi Aspazijas seja.

Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā Rīgā ieplūst pavasarīgs gaiss un putnu čalas, un izstāžu zāle sētas mājā ver durvis apmeklētājiem ar dzejnieces, dramaturģes un aktīvas sabiedriskās darbinieces Aspazijas 155. jubilejai veltītu izstādi. To bija paredzēts atklāt tieši viņas dzimšanas dienā, 16. martā; izstāde bija jau iekārtota, taču palika slēgta. Tagad ikviens var nāk lūkot, kā divi mākslinieki – Ieva Baumgarte un Juris Kļava, izmantojot neparastas, inovatīvas mākslas tehnikas un formas, cenšas atklāt Aspaziju mūsdienu mākslas valodā.

Grafiķe un gleznotāja Ieva Baumgarte pētījusi Aspazijas portretus dažādos dzīves posmos, secinot, ka dzejniece nevienā bildē nesmaida.

Tāpēc radusies ideja piešķirt viņai priecīgāku veidolu un izveidot foto modulācijas 3D drukātās litofānijās jeb gaismas attēlos.

“Aspazijai ir dzimšanas diena, un beidzot viņa uzsmaida no savām fotogrāfijām, kur viņa parasti ir nopietna,” stāsta Ieva Baumgarte.

“Es viņu atdzīvināju smaidā, un smaids kā gaisma parādās, ceru, būs tāds iedvesmojošs Aspazijas skatījums.”

Māksliniece spriež: “Aspazija tiešām ļoti spēcīga personība, harismātiska, un viņas raksturu es iekļāvu tajā gleznā, kur viņa ir Raiņa zelta zirgā, pievilkusi pavadu, nedaudz dramatiska, harismātiska, patstāvīga, uzvaroša – tādu es sajutu Aspaziju.”

Inovatīvo tehnoloģiju speciālists, mākslinieks un inženieris Juris Kļava debitē ar 3D tehnikā veidotiem darbiem, vēloties iznest mākslu ārpus rāmjiem un demonstrējot Aspazijas daudzšķautņainību.

Mākslinieks skaidro: “Tā kā esmu 3D drukas un 3D printeru entuziasts un profesionālis, manuprāt, bija loģiski, ka es darbus veidoju, skatoties no 3D drukas viedokļa, un tad nu [varēju] spēlēties ar Aspazijas siluetu, skatieniem, ģeometriju, sajūtu, kas veidojās, par viņu domājot, būtībā inženieri saliekot kopā ar jaunajām tehnoloģijām.

Viņa manā galvā ir kā sieviete, kura nepadodas un nenodod savu būtību arī tad, ja ir ļoti daudzi ārējie apstākļi jeb šķēršļi, kas varētu kaitēt viņas dzīves ceļa upei… tad jā, tas spēks, jo vāja sieviete nebūtu līdz mūsdienām atnākusi.

Vēl jo vairāk tai laikā, kad viņa piedzima.”

Izstāde Raiņa un Aspazijas mājā apmeklētājiem būs pieejama visas vasaras garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti