Dienas ziņas

Vāverēm Līgatnes dabas takās – jauna māja

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Grāmata ved pastaigā pa Roju

Grāmata ved mākslas pastaigā pa Roju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ziemeļkurzemes piekrastē izdota grāmata-katalogs, kas pavisam citām acīm parāda Roju. Tajā dokumentēti divdesmit gadu laikā tapušie starptautisko mākslinieku darbi, kas dažādās tehnikās radīti speciāli Rojai. Grāmata reizē ir kā tūrisma karte, kas 47 objektus ļauj apskatīt dzīvē, un ir jaunatklājums pat tiem, kuri Rojā bijuši neskaitāmas reizes, jo mākslas objekti vidē iekļaujas tik ļoti, ka ikdienas steigā nav pat pamanāmi.

Šobrīd Rojas mākslas laboratorijas pagalmā valda klusums, bet vairāku desmitu vasaru garumā starptautiski mākslinieki, kuri izturējuši konkursu, šeit rada mākslu speciāli Rojas pilsētvidei.

"Mēs ļaujam māksliniekiem eksperimentēt. Gribam, lai mākslinieki eksperimentē un kaut kādā mērā sevi salauž, rada kaut ko jaunu, ko iepriekš nav darījuši," stāsta mākslinieks un "Roja Lab" kurators Māris Grosbahs.

Radošajās darbnīcās Rojā pabijuši vairāk nekā 160 mākslinieku no 30 valstīm, kas strādājuši dažādās disciplīnās un tehnikās. Māris Grosbahs darbus ik pa laikam apseko un nepieciešamības gadījumā restaurē – to gaida arī Rodžera Klarka ripojošais darbs.

"Pēc tam Rodžers Anglijā uztaisīja līdzīgu. Šis kalpoja kā inspirācija lielākam, un viņš vairākas balvas par šo darbu dabūja," turpina Māris Grosbahs.

"Te ir vairāk, nekā tu zini" – šāds teikums uzlikts uz pēdējā "Roja Lab" mākslas darba. Tas darīts ar pavisam citu nozīmi, taču simboliski raksturo visus pilsētvidē izvietotos objektus. Ja nezināsi, ka jāpaskatās uz veikala jumtu, nekad neieraudzīsi mazus spurainus sivēnus. Ja nepaskatīsies zālienā, neieraudzīsi keramikas objektus ar vietējo vēstījumiem. Vai, pateicoties grāmatai, ieraugi, ka ar padrupušu sienu saspēlējas skulptūras.

"Mēs gribam, lai mākslinieki rada to darbu tai vietai, ko viņš izvēlas (ja tas ir iespējams, protams). Lai viņi vairāk arī iekļaujas tajā esošajā vidē. Sarunājas ar to vidi," uzsver Grosbahs.

Mākslas laboratorijā tapušie darbi apkopoti grāmatā, kurā atrodama arī karte, kas ļauj dabā atrast un apskatīt gandrīz 50 darbus un uzzināt par to autoriem un darba ideju. Taču zināmākais un bez grāmatas pamanāmākais mākslas darbs ir Zilais cerību sivēns pludmalē, kura autors ir pats Māris Grosbahs.

"Likās, ka vajag kādu objektu, kas iezīmētu Roju. Un tā kā Roja arī atradās un joprojām atrodas tādā transformācijas procesā, meklē savu identitāti, jo nav vairs lielās zvejniecības... Amerikā es biju uztaisījis jau mazākus zilo cerību sivēnus, un likās, ka vajag arī Rojā ievest cerību," teic mākslinieks.

Ģeopolitiskās situācijas dēļ "Roja Art Lab" šovasar nenotiks. Bet, iespējams, darbu radīs kāds ukraiņu mākslinieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti