Rīta Panorāma

Intervija ar Asnāti Ziemeli

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ivaru Ījabu

Daugavpils mākslinieka Māra Čačkas izstāde "... līdzīgi dažādie"

Galerijā «Pegazs» skatāma Māra Čačkas personālizstāde «… līdzīgi dažādie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Galerijā "Pegazs" Rīgā skatāma Daugavpils mākslinieka Māra Čačkas personālizstāde "… līdzīgi dažādie".

Māra Čačkas ikdiena saistīta ar Marka Rotko mākslas centru, un šī  vieta viņam atvērusi pilnīgi jaunu pasaules izjūtu arī paša radītajos mākslas darbos. Personālizstādē "… līdzīgi dažādie" atspoguļoti mākslinieka šī brīža pārdzīvojumi un izjūtas.

Krāsains man ir interesants. Melnbaltais ir skaidrība, kur it kā vienkāršajās tonālajās attiecībās - melns, balts un nedaudz pelēks - vēstījumu var parādīt kontrastaināk. Šī tonalitāte ir tas, kas parāda manas dvēseles maigās līnijas," stāsta mākslinieks Māris Čačka.

Māra Čačkas grafikas darbi izstādē "… līdzīgi dažādie" gluži kā detektīvā rosina meklēt atšķirīgo. Viņš izvairās no atpazīstamiem tēliem un simboliem, bet darbos spēlējas ar krāsām un toņiem. Tēli jāsaskata pašam.

"Man filozofiskais un šī brīža laika, telpas, kontaktu, saziņas momenti ir nepieciešami, tos es ielieku savos darbos. Man nav galvenais krāsa," norāda mākslinieks.

Mārim Čačkam būtiska ir faktūra, darbi jāvēro kopumā. Ja telpa atļautu, viņš darbus kārtotu lielos laukumos, jo tikai tad vispilnīgāk var sajust līdzīgi dažādo.

Abstrakta, laikmetīga grafika neparedz striktu pabeigtību, kas varbūt kādā iecerē ir bijusi pat nedaudz cita. Līdz ar to es varu variēt un jebkurā mirklī apstāties, saprast un pieņemt tādu, kāds tas ir," teic mākslinieks.

Māris Čačka ikdienā strādā īpaši piepildītā radošā telpā - Daugavpilī, Marka Rotko mākslas centrā, bet tas nebūt nenozīmē Rotko ietekmi uz viņa darbiem.

Izstāde "… līdzīgi dažādie" aplūkojama līdz 11.jūlijam Rīgā, mākslas galerijā "Pegazs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti