Kultūras ziņas

Prezentēs jaunus J. S. Baha mūzikas ierakstus

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Grafiķu kalendāra 2023" oriģinālu izstāde

Galerijā «Istaba» skatāma «Grafiķu kalendāra 2023» oriģinālu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau astoņu gadus turpinās tradīcija decembrī izdot "Grafiķu kalendāru". Tajā apkopoti 13 topošo mākslinieku darbi, kas tapuši Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) grafikas darbnīcā. 12. decembrī galerijā "Istaba" atklāta nākamā gada kalendāra oriģināldarbu izstāde, notika arī jaunā kalendāra svinīga atklāšana.

Lielformāta kalendārs astoņu gadu laikā kļuvis par savdabīgu Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studentu darbu retrospektīvu. Oriģināldarbu izstādes atklāšana kalendāra autoriem ir nozīmīgas pieredzes posma noslēgums.

"Ir brīnišķīgi redzēt, ka šajā kalendārā pirms pieciem, astoņiem gadiem bija mākslinieki, kas tagad ir lieli un atpazīstami," uzsvēra LMA Grafikas nodaļas pasniedzēja Rūta Briede. "Mēs cenšamies šajā kolekcijā iekļaut darbus, kas parāda gan visas grafikas tehnikas, ko var apgūt nodaļā, gan arīdzan tos domāšanas veidus, kādi tiek mācīti mūsu nodaļā."

Studenti izlozes kārtībā iegūst iespēju veidot skices vienam no gada mēnešiem. Noteiktā termiņā skicēm jābūt gatavām. Katru gadu septembrī katedras pasniedzēji izvērtē katra studenta idejas piedāvājumu un cenšas radīt interesantu kalendāra vizuālo kopainu. Kalendārā redzamas gan ilustrācijas, gan grafikas mākslas darbi.

"Šeit ir eksponētas dažas no grafiķu kalendāra iespiedformām. Redzam vara klišejas ofortam, akvatinti, arī litogrāfijas akmeni, linoleju un tur pie sienas arī sietspiedes tehnika," par izstādē redzamo pastāstīja LMA Grafikas nodaļas vadītājs Guntars Sietiņš, uzsverot, ka ar katru gadu kalendārs iegūst lielāku publicitāti un līdz ar to augstāks kļūst arī atbildības slieksnis jaunajiem māksliniekiem.

LMA Grafikas nodaļas studente Paula Pundiņa par savu pieredzi projektā sacīja: "Es pieteicos šim projektam, neapzinoties īstenībā, cik ļoti tas būs laikietilpīgs. Jo vienu darbu nodrukāt, ir apmēram 40 minūtes un, ja parēķinām, ka tie bija 31, tad tas bija diezgan ilgs laiks."

"Man šī pieredze bija liels pārbaudījums pašai. Skices ideja atnāca vienkārši, pat nedomājot par to, kāds varētu būt pats process. Un tā es tiku stādīta priekšā piecu krāsu griezumam, kas ir milzīgs darbs," norādīja LMA Grafikas nodaļas studente Ilze Annemarija Jankevica.

Studentu rīkotā izstāde galerijā "Istaba" būs skatāma līdz 13. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti