Kultūras ziņas

Čehova "Trīs māsas" jaunā versijā

Kultūras ziņas

Dizaina filmu festivāls Kuldīgā

Sācies mazākais festivāls

Fon Stricka villā norisināsies pirmais Rīgas Mazākais mākslas un sporta festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nedēļas nogalē fon Stricka villā Rīgā norisināsies pirmais Rīgas Mazākais mākslas un sporta festivāls. Jau vairāk nekā gadu Stricka villā darbojas Rīgas Mazākā galerija, kas aizņem tieši vienu ēkas logu. Tagad aktivitātes kļuvušas lielākas un nedēļas nogalē villā būs skatāmas gan mākslinieku performances, gan izstādes, gan notiks brīvmākslinieku badmintona turnīrs.

Kārļa Felsko projektētais Karla Kristofa fon Stricka savrupnams ir viena no elegantākajām Rīgas rūpnieku villām. Pēdējos gados, pateicoties Mārtiņa Mielava un domubiedru pūlēm, ēka pamazām atgūst krāšņumu un ir izveidojusies par iemīļotu kultūrvietu. Stricka villā jau divus gadus darbojas Rīgas Mazākā galerija, kura aizņem tieši vienu ēkas logu, notikušas arī Rīgas Mazākās mākslas darbu izsoles, bet šajā nedēļas nogalē pirmo reizi notiks Rīgas Mazākais mākslas un sporta festivāls.

“Mēs atvērām vasaras kafejnīcu, mums atnāca palīgā Austris Mailītis, sazīmēja pāris terases, kā tas varētu izskatīties, un radās arī pa vidu tur badmintona laukums,” pastāstīja Rīgas Mazākā mākslas un sporta  festivāla organizators Mārtiņš Mielavs.  

Savukārt viņa kolēģe Auguste Petre papildināja, ka pirmā doma esot bijusi vienkārši veidot dažādu mākslas nozaru mijiedarbi, paredzot, ka mākslinieki darbosies uz vietas.

Festivālam pieaicinātā māksliniece Vika Eksta savukārt nolēmusi savu performanci veltīt vingrošanai, un tā soli pa solim mākslas festivāls kļuvis arī par sporta festivālu.

“Cilvēki laipni aicināti ierasties ne tikai villas dārzā, bet arī iekštelpās, kur varēs apskatīties Maijas Tabakas darbu ekspozīciju. Tie ir darbi, ko mēs esam dabūjuši no vairākām privātkolekcijām.. Jā, tā kā ļoti, ļoti intīma, īpaša Maijas Tabakas darbu izlase,”  atklāja Petre.

Savukārt Rīgas Mazākajā galerijā līdz pat septembra vidum būs skatāma Monikas Pormales personālizstāde, bet dārzā aplūkojami Uģa Albiņa un Dašas Meļņikovas darbi, kurus viņi ir speciāli veidojuši tieši villas dārzam.

“Man likās, ka villa vispār ir tāda vieta, kur viss kaut kas notiek un dažādas lietas – visu laiku cilvēki rušinās, un man liekas, pietrūkst tāda trešā elementa, uz ko cilvēki var skatīties mūžīgi - uguns ir, krāsniņas sabūvētas, cilvēki arī ir, un tad pietrūkst tikai ūdens,” pastāstīja māksliniece Darja Meļņikova, kura festivāla ietvaros veido strūklaku.

“Tur būs tāda ready-made objektu instalācija, nosaukums V.S. (versus). Kā mēs zinām, latīniski tas nozīmē “pret”. Bet vaicājot cilvēkiem, ko nozīmē šo divu burtu salikums, protams, tur ir tik daudz interpretācijas iespējas – “varbūt svētdien, valsts strādā, vasarā satikušies, viss sūds, veldrē siens”- nu tur bezgalīgas tās interpretācijas,” savu darbu raksturoja māksliniece Monika Pormale.

Petre norādīja, ka festivāla kulminācija gaidāma svētdien, kad notiks mākslinieku badmintona turnīrs, kur mākslinieki vairākās komandās sacentīsies par Aleksandra Brežes veidotu kausu.

“Mums būs brīnišķīgs tiesnesis badmintona turnīram – Māris Gailis, kuram ir pieredze – viņš ir 1986. gadā tiesājis Miervalža Poļa performances laikā sieviešu boksa maču,” piebilda Petre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti