Labrīt

Re:Check: Kā partijas "Stabilitātei!" līderis Rosļikovs māna par elektrības cenām?

Labrīt

"Media Hub Riga" atbalsta ukraiņu un Krievijas un Baltkrievijas opozīcijas žurnālistus

Valmierā sākas pirmais starptautiskais multimediju festivāls

Emociju impulsi un laikmetīgā māksla. Valmierā notiek starptautisks multimediju festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar moderno tehnoloģiju palīdzību veidoti mākslas darbi, teātra izrādes, multimediālas instalācijas, projekcijas – tāds solās būt Valmierā pirmais starptautiskais multimediju festivāls, kas, sākot ar 27. februāri, dažādās pilsētas vietās norisināsies nedēļu.

Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā top viens no festivāla darbiem – multimediāla instalācija "Noturēties virs ūdens", to gatavo 4. kursa audzēkņi kopā ar mākslinieci Karīnu Vītiņu, un tā būs skatāma bijušajā Valmieras peldbaseinā.

"Veidojam video, kas runā par tādiem kā garīgās veselības traucējumiem un iederēšanos sabiedrībā. Katram no jauniešiem un arī man video ir caur kaut kādu prizmu, es vairāk savā video atspoguļoju šo redzējumu caur cilvēka aci, kā mēs pieredzam, tas uztraukums, kaut kāds notikums, šīs kara bailes, viss šis emociju apjoms var radīt mūsos kaut kādus impulsus, un tie impulsi ir atspoguļoti caur vizuāliem efektiem," skaidro Vītiņa.

Multimediju formāts festivālam nav izraudzīts nejauši, jo Valmierā modernās tehnoloģijas un audio vizuālo komunikāciju apgūst gan Dizaina un mākslas vidusskolā, gan arī var turpināt mācīties Vidzemes Augstskolā, kur ir izveidota interaktīvo mediju laboratorija.

"Mēs vispār Valmierā diezgan daudz veidojam dažādus multimediālus pasākumus, tas mūsdienās ir diezgan būtiski, jo tehnoloģijas attīstās, un šis starptautiskais multimediju festivāls ir arī ļoti labs veids, kā mēs varam parādīt vecāka gadagājuma cilvēkiem, kā attīstās tehnoloģijas, un ieinteresēt vairāk cilvēkus, ka tas nav tikai projekcijas, bet tur var izdomāt arī lielāku stāstu," stāsta festivāla veidotāji.

Programmas "Dinamiskā pilsēta" projektu vadītāja Liene Jakobsone ir pārliecināta: "Festivāls ir ļoti labs veids, kā runāt par laikmetīgo mākslu arī reģionos."

Festivāla norises būs dažādās Valmieras vietās gan iekštelpās, gan pilsētvidē, stāsta rīkotāji: "Mēs sevi piesakām ar desmit objektiem visā pilsētā. Mēs varēsim redzēt Valmieras Dizaina un mākslas skolas darbu peldbaseinā, būs arī dažādas virtuālās realitātes iespējas, būs Nacionālā teātra izrāde, būs multimediju projekcija, ļoti daudz ir arī vienkārši par gaismu, skaņu. Gaismas pastaigu jūs varēsiet pieredzēt posmā gar Dzirnavu ezeriņu, projekciju uz sienas jūs varēsiet redzēt Laicēna ielā 9, tajā pašā laikā būs arī iekštelpu objekti. Valmierieši tādā ziņā ir ļoti pateicīga publika, jo jau ir iepazīstināti ar šo mediju, – katru Jaungadu pēdējo trīs gadu laikā mums ir bijuši plaši, lieli multimediāli objekti un stāsti, un mēs zinām, ka auditorija Valmierā ir."

Valmieras Starptautiskais multimedija festivāls ir arī turpinājums tam darbam, kas tika ieguldīts kultūras jomā, Valmierai kandidējot Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam 2027. gadā. Šo titulu gan izcīnīja Liepāja, bet iesāktās iestrādes programmā "Dinamiskā pilsēta" Valmierā tiek turpinātas. Un ar multimediju festivālu saistās arī vēl tālākas ieceres.

"Šajā festivālā lielu nozīmi spēlē tieši mūsu partneri Norvēģijā, tāpēc ka festivāls ir ieguvis būtisku atbalstu Eiropas ekonomiskās zonas grantu konkursā, kurā mēs trīs gadus sadarbosimies ar norvēģu kolēģiem un tiks veidota šī festivāla bērnu un jauniešu auditorijas programma, un mūsu mērķis ir 2027.gadā kļūt par UNESCO pilsētu multimediju mākslās," skaidro festivāla veidotāji.

Festivāla mākslas programmu papildinās arī starptautisks forums "Vai jaunietim vajag kultūru?" par mākslas un kultūras produktu veidošanu jauniešu auditorijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti