Kultūras rondo

Biruta Baumane un Lea Dāvidova-Medene: LNMM aplūkojams vienas paaudzes mākslinieču veikums

Kultūras rondo

Hibrīdrealitāte, kurā jau dzīvojam. Elzas Ozolas izstāde "Trauksmes vārti"

Aktuālas stikla mākslas tendences Baltijā: stikla mākslas festivāls Polijā

Eiropas stikla mākslas festivālā Polijā šogad centrā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Polijā notiekošajā Eiropas stikla mākslas festivālā (European Glass Festival) šogad īpaši izcelts Latvijā, Lietuvā un Igaunijā radītais. Sadarbojoties sešām Baltijas valstu stikla māksliniecēm, tapušas vairākas mākslas programmas. Pieredze festivālā māksliniekus rosina arī uz turpmāku Baltijas sadarbību, sevi piesakot starptautiski. 

Eiropas stikla mākslas festivāls Vroclavā notiek astoto reizi, un pirmo reizi Baltijas stikla mākslinieki tajā piedalās tik lielā pulkā, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" uzsver māksliniece Marta Ģibiete. Viņas pašas darbi šajā stikla mākslas notikumā izrādīti jau iepriekš – gan kopizstādē, gan personālizstādē –, bet pērn Ģibiete saņēmusi festivāla veidotājas Anitas Bjalikas (Anita Bialic) aicinājumu uz Poliju atvest Latvijas, varbūt pat visas Baltijas stikla mākslu. "Redzot, ko šobrīd dara stikla mākslinieki Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, viss labi saslēdzās kopā un radās ideja, ko parādīt," atzīmē Ģibiete. "[..] Sapratu, ka šis ir ļoti liels pasākums, protams, ļoti interesants un iedvesmojošs, bet tas nav vienam cilvēkam pa spēkam. Es uzrunāju Bārbalu [Gulbi], jo mēs jau sen esam pazīstamas un arī kopā darījušas daudzas lietas. Savukārt pēc tam mēs Lietuvā un Igaunijā uzrunājām kolēģes stikla mākslinieces, ar kurām arī kopā jau ir strādāts. Tā ka 

tas viss, kas šodien notiek – ko var apskatīt Vroclavā –, nav ne nedēļas, pat ne gada darbs. Es teiktu, ka tas ir pakāpeniski izaudzis."

Bārbala Gulbe "Cloud Gathering"
Bārbala Gulbe "Cloud Gathering"

Dažādi stikla mākslas notikumi Vroclavā iesākās jau pavasarī un vasarā, notika gan Polijas, gan citu Eiropas valstu mākslinieku izstādes, zina teikt Bārbala Gulbe. "Mūsu – Baltijas stikla – izstāde ir festivāla noslēgums. Tā ir galvenā izstāde, kas notiek Vroclavas dzelzceļa stacijā – tādā ļoti neparastā vietā. Tā nav ne galerija, ne izstāžu zāle. Tā ir ļoti sarežģīta zāle ar košiem gleznojumiem, zelta kolonnām, lielām, zilām sienām, aizkariem un visu ko tādu," viņa stāsta. Grupas ekspozīcija notiek arīdzan Legņicā, un tur gan ir ļoti labas telpas, visas iespējas izgaismot, ir postamenti un bija palīgi iekārtošanā, praktisko pusi ieskicē Gulbe. Jāatzīmē, ka Vroclavā tostarp noris trīs mākslinieku personālizstādes un tikpat daudz jauno mākslinieku izstādes jeb debijas izstādes, kā tās saucot poļi. 

Inguna Audere "Selfportrait in the Forest"
Inguna Audere "Selfportrait in the Forest"

Baltijas stikla mākslas ekspozīcijas "Melting Borders" nosaukums vēsta par robežu kausēšanu, kušanu. Tā pamatā daļēji ir stikla tehnoloģijas piemērs, jo arī tur ir kausēšana, bet vēl tas attiecināms uz Ukrainā notiekošo – par politiskajām un cilvēciskajām robežām, kas tiek novilktas vai tiek pārkāptas [..], skaidro Gulbe. 

Anna Varnase "Social Spaces"
Anna Varnase "Social Spaces"

Izstāžu veidotājām prieks, ka poļi par Baltijas stikla mākslu ļoti aktīvi interesējas. Organizējot izstādes, Bārbala Gulbe gan jutusi neuzticību no festivāla veidotāju puses: "Visu laiku [viņiem] bija vēlme kaut ko koriģēt, mainīt. Bet Marta mums ir stingrs un stabils cilvēks, un mums ir Kati Kerstna, scenogrāfe no Igaunijas puses, un viņa arī teica – nē, mums vajag tā. Mēs palikām pie sava. Es domāju, ka līdz pēdējam brīdim poļi nedaudz uztraucās, kas tad tur būs, [..] ka mēs atvedīsim kaut kādus vienkāršus, mazus darbiņus, noliksim uz postamentiem un būs tradicionāla izstāde. Bet – nē! 

Mēs mēģinājām apkopot dažādus māksliniekus ar dažādu stilistiku, lai izstādes būtu interesantas, lai ir ko skatīties un brīnīties."

Ieva Birģele "Tears"
Ieva Birģele "Tears"

Dalība Eiropas stikla mākslas festivālā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas māksliniekiem esot nostiprinājusi pārliecību, ka spēks ir Baltijas valstu kopībā un šādu sadarbību vajadzētu turpināt. Ikdienā pašmāju un kaimiņzemju stikla mākslinieku veikumam līdzi sekot var "Facebook" lapā "Baltic Glass Art". 

Marta Ģibiete "Wild Bud"
Marta Ģibiete "Wild Bud"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti