Kultūras ziņas

Andreja Osokina Brīvības festivāls Ukrainas atbalstam

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kuldīgas Adatu fabrika vērs durvis apmeklētājiem

Eiropas elpa Kuldīgā. Adatu fabrika uzmirdz kā jauna kultūrtelpa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jauna kultūrvieta tapusi Kuldīgā, Adatu fabrikā. Iecerēts, ka rudenī tā būs Latvijas Mākslas akadēmijas filiāles mājvieta. Tomēr vasarā būs iespēja ielūkoties Adatu fabrikas atmosfērā. To jau izbaudījuši nākamie studenti, un tur arī atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) doktorantūras studentu un viņu diplomdarbu vadītāju izstāde.

Kuldīgas Adatu fabrika būs mājvieta arī Latvijas Mākslas akadēmijas filiālei ar starptautisko maģistra studiju programmu "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas". Fabrikā vēl norit fasādes pēdējie remontdarbi, bet telpas jau gatavas cilvēku uzņemšanai.

LMA rektors Kristaps Zariņš ir gandarīts: "Ja mēs skatāmies uz labākajiem paraugiem, kas manās acīs ir Skandināvijā, tad līmenis ir līdzvērtīgs un priecē acis."

Iecere par Adatu fabrikas izveidi radās 2015. gadā. Pēc gada sākās darbs pie studiju programmas. Pirmie studenti tajā tika uzņemti pērn, un nu viņiem viens studiju gads jau aiz muguras. Tas notika gan attālināti, gan citās telpās Kuldīgā. Ilgi gaidītajā vēsturiskajā ēkā notika mācību gada noslēgums ar studentu sagatavotām prezentācijām.

Studente Līga Lindenbauma teic: "Pilnīgi neticami, bet viena studiju gada ietvaros esmu ieguvusi tik daudz kā, iespējams, iepriekšējās studijās vairākos gados kopumā."

Nākamais noslēguma studiju gads šiem studentiem paies Lapzemes universitātē Somijā, savukārt pirmā uzņemšana jaunajiem studentiem jau notikusi. Otra uzņemšana plānota jūlijā. Studēt gribētāji ir no dažādām valstīm, piemēram, Nigērijas, Singapūras, Somijas, Kolumbijas, Bangladešas. Viņi būs pirmie, kuri darbosies tieši šim nolūkam atjaunotajā vēsturiskajā Adatu fabrikā.

Studiju programmas vadītāja Ilze Kundziņa ir pārliecināta: "Tas noteikti atkal būs vēl viens citādāks izaicinājums, ne visi būs Kuldīgā, pieļauju, ka būs studenti online versijā, savukārt tie, kas te būs uz vietas, varēs baudīt restaurētās telpas, [kur] infrastruktūra ir tāda Eiropas cienīga."

Līdz ar studiju pirmā gada noslēguma svētkiem Kuldīgas Adatu fabrikas telpās atklāta arī Latvijas Mākslas akadēmijas praktiskās doktorantūras studentu un viņu diplomdarbu vadītāju izstāde, kurā ir gan gleznas, gan skulptūras, gan video darbi. Tā būs skatāma līdz 30. septembrim. Tā ir iespēja ne tikai aplūkot izcilu Latvijas mākslinieku darbus, bet arī iepazīt jauno kultūrtelpu Adatu fabriku. Atvērto durvju dienas tiks rīkotas no 1. jūlija konkrētos laikos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti