«Dzīvo damies» dalībnieces: Droši zvaniet, lai «izgāztu» bēdas, dusmas un prieku uz mums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmdienas vakarā Kalnciema kvartālā uz neparastu un Latvijā nebijušu performanci aicina divas Dailes teātra aktrises Elīna Dzelme un Dārta Daneviča. Performance sāksies plkst. 22.00 un ilgs 24 stundas, kuru laikā abas aktrises atradīsies pilnīgi caurredzamā stikla kubā. Performancei būs sava tematika, tomēr pamatā tā balstīsies uz improvizāciju, tādējādi tās norise un iznākums ir pilnīgi neparedzams. Notiekošajā ir aicināti iesaistīties arī skatītāji gan klātienē, gan interneta tiešraidē, jo aktrisēm ikviens interesents varēs arī piezvanīt.

„Es biju pozitīvā šokā, patiešām brīnišķīgs kubs, fantastisks dizaina un mākslas elements pats par sevi, ne tikai kā stikla māja, kurā mēs dzīvosim,” saka aktrises pēc savas stikla mājas apskates.

Kubs būs divus reiz divus metrus liels, pilnīgi caurredzams un novietots uz paaugstinājuma. „Stikli ir pilnīgi jauni no rūpnīcas, kad tos noslaucīs, tos nevarēs redzēt, un mums būs sajūta, ka mēs esam gandrīz kā ārā. Līdzīgi kā iekāpjot pilnīgi jaunā mašīnā no salona, cilvēkam liekas, ka nav priekšējā stikla. Tās sajūtas kubā varētu būt līdzīgas,” stāsta aktrises.

Stikla kubs tiks izvietots Kalnciema kvartālā, un tajā būs skatāma aktrišu 24 stundu performance „Dzīvo damies". Ikviens, kurš vēlēsies, varēs to vērot turpat uz vietas vai arī tiešraidē interneta portālā „Delfi”.

Kubā redzētais noteikti nebūs izrāde, bet gan brīva improvizācija par aktrisēm personiski būtiskām tēmām, bet par ko tieši - viņas ir ļoti noslēpumainas: „Mums ir vadmotīvi, sagataves, bet tas nebūs šovs, ko mēs rādīsim skatītājiem. Tas nebūs tā, ka no desmitiem līdz vienpadsmitiem mēs lēkāsim, tad strīdēsimies. Iespējams, ka tas viss arī tā izvērtīsies, bet šobrīd mēs to nezinām, jo tā būs 100% improvizācija. Bet tēmas būs ļoti interesantas, mēs runāsim par to, kas mūs uztrauc. Būs Dārtas tēma un Elīnas tēma. Bet par pārējo - kuš!"

Iespējams kaut kādā ziņā tematisko virzienu iezīmē performances nosaukums „Dzīvo damies". Tas ar paša autora svētību patapināts no Edvīna Raupa dzejoļu krājuma nosaukuma. „Kad es sāku domāt par šo performanci un dažādām eksistenciālām tēmām, par ko es gribētu runāt, manās rokās diezgan nejauši nonāca šis Edvīna Raupa dzejoļu krājums. Es sapratu, ka es dzīvoju tādā pašā sajūtā, kas atrodama šajā krājumā. Arī nosaukums „Dzīvo damies" ir pietiekami gaišs un sevī daudz ko ietverošs,” stāsta aktrises.

Ar šo performaci Elīna Dzelme un Dārta Daneviča vēlas paplašināt savas radošās izpausmes, izaicināt un eksperimentēt ar sevi un tajā pašā laikā arī ar skatītājiem. Performaci ikvienam būs iespēja ne tikai vērot klātienē vai internetā, bet varēs arī aktrisēm piezvanīt. „Mēs ļoti labi zinām anonīmos komentētājus un cilvēkus, kuriem šādi projekti ļoti „patīk", un tāpēc laipni gaidīti arī jūs, mīļie draugi, paziņas un svešie cilvēki. Droši zvaniet, lai „izgāztu" savas bēdas, dusmas, priekus uz mums, mēs ar vislielāko prieku uzklausīsim un ņemsim vērā jūsu norādes un mēģināsim darīt, ko varēsim,” saka performances dalībnieces.

Taujātas, kas viņas visvairāk uztrauc un biedē pirms šī eksperimenta, Dārta Daneviča saka, ka aukstums, bet Elīna Dzelme atbild: „Dārta."

Performancei būs arī otrā daļa, kad aktrises vairs nedarbosies stikla kubā, bet ierastākos apstākļos Dizaina fabrikā un viņām piebiedrosies vēl citi mākslinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti