Daugavpils muzejā noslēdzas starptautisks keramikas simpozijs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Keramikas māksla un Latgales zelts jeb māls ir vēsturiskā novada vizītkartes. Ar vērienīgu izstādi Daugavpils Māla mākslas centrā un neatkārtojamu kulmināciju – skulptūras ugunsšovu – Marka Rotko mākslas centra pagalmā noslēdzies pirmais starptautiskais keramikas simpozijs “LANDescape”, kurā piedalījās 25 mākslinieki no visas pasaules.

Lielākā daļa mākslinieku radošo darba augļu šobrīd skatāma Daugavpils Māla mākslas centrā. Taču keramikas mākslas varenību visā krāšņumā varēja izbaudīt Marka Rotko mākslas centra pagalmā, kad tumsā tika atklāta gandrīz divus metrus augsta māla ugunsskupltūra. Mākslinieki no Zviedrijas to veidojuši divas ar pusi nedēļas. „Skulptūra ir par mūsu māju un Latvijas satikšanos, Zviedrijas un Latvijas satikšanos (..) Tās ir krustceles, par to arī ir mūsu skulptūra, par mūsu satikšanos,” saka zviedru skulptors Johans Helmans.

Keramikas žurnāla „Ceramics Now” redaktors Vasi Hirdo atzinīgi vērtē skulptūru. „Domāju, tas ir skaisti. Skulptūrā atainotas arkas un motīvi, kas ir ieraudzīti Daugavpils celtnēs,” saka redaktors.

Gan simpozija organizatori, gan dalībnieki atzīst, ka divu nedēļu darbs un starptautiska apmaiņa ar pieredzi bijusi ļoti būtiska. Kopumā pagāja, manuprāt, lieliski, jo bija tiešām daudzveidīga programma un daudzveidīgi cilvēki,” norāda keramikas simpozija „LANDescape” dalībnieks Kaspars Geiduks.

Viņam piekrīt arī keramikas simpozija „LANDescape” organizators Valentīns Petjko. „Noritēja viss pēc iecerētā plāna. Neviens pasākums nav izgāzies. Bija ļoti daudz pasākumu un ļoti liela slodze – gan organizatoriem, gan dalībniekiem (..) tika atklātas divas izstādes, tika lasītas lekcijas, tika rīkoti dalībnieku prezentāciju vakari, tāpat atklātas darbnīcas māla mākslas centrā,” uzskaita Petjko.

Lai gan Latgale visbiežāk tiek saistīta ar tradicionālo keramikas mākslu, starptautiskais simpozijs „LANDescape” kalpojis kā viens no spilgtākajiem pierādījumiem, ka tradicionālais var tikt apvienots ar laikmetīgo un šie virzieni viens otru bagātina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti