Cēsu Mākslas festivālā - pasaulē atzīti latviešu personību darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas koncertā 6. jūlijā izcels komponista Tālivalža Ķeniņa veikumu – pirmo reizi Latvijā izskanēs viņa Astotā simfonija. Šā gada festivāla programmā ir arī virkne citu izcilu latviešu personību, informē festivāla rīkotāji.

Atklāšanas koncerts

Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas koncerts “LNSO, Ķeniņš un Mesiāns” plkst. 18 koncertzālē “Cēsis” būs veltīts latviešu komponistam Tālivaldim Ķeniņam, kuram šogad apritētu 100 gadi. Ķeniņš plašāk pazīstams pasaulē, nevis dzimtenē. Viņa daiļrades vainagojums ir Astotā simfonija, kas līdz šim Latvijā nav skanējusi un pirmatskaņojumu piedzīvos Cēsu Mākslas festivālā. Skaņdarba nozīmīgo ērģeļu partiju atskaņos pasaulē atzītā ērģelniece Iveta Apkalna kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā.

Koncerta otrā daļa sāksies ar vēl viena simtgadnieka Alberta Jēruma kompozīciju “Andante”. Jērums bija Londonas latviešu kora vadonis un trimdas dziesmu svētku rīkotājs.

"Tuvplānā" - latvieši pasaules mākslā

Atklāšanas vakara turpinājumā sekos vērienīgās vizuālās mākslas izstādes “Tuvplāns” atklāšana topošajā Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā. Multimediālā projekta idejas pamatā ir vēlme pastāstīt par spilgtām latviešu izcelsmes personībām, kas spējušas atstāt nospiedumus pasaules mākslas vēsturē.

Ekspozīcija, kas ietver gan pētniecisko žanru, gan mākslas izstādi klasiskā formātā, norisināsies divās vietās – topošajā Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā (kuratores Daiga Rudzāte un Žanete Skarule) un koncertzālē “Cēsis” (kuratore Dace Lamberga).

Laikmetīgās mākslas centra izstādē iekļauti darbi, kuru autors ir amerikāņu ekspresionismam piederīgais Edvīns Strautmanis, kura lielformāta gleznas atrodamas virknē prestižu ASV mākslas muzeju un privātpersonu kolekcijās (viens no darbiem - zemāk attēlā). Izstādes uzmanības lokā ir arī mākslinieka Māra Bišofa Ņujorkas perioda zīmējumi izdevumiem "The New Yorker" un "The New York Times", gleznotāja Vija Celmiņa, pasaulslavenā fotogrāfa Roberta Mepltorpa iemīļotā modele Dovanna Pagovka. Arī mākslinieki Artūrs Virtmanis, Indriķis Ģelzis un Signe Baumane nu jau vairāk nekā divdesmit gadus ir ņujorkieši, un viņu darbi būs skatāmi Cēsīs. 

Edvīns Strautmanis, "Yellow Dancing Black", 1986.
Edvīns Strautmanis, "Yellow Dancing Black", 1986.

Koncertzālē "Cēsis" izstādes "Tuvplānā" ietvaros varēs skatīt Voldemāra Avena, Dainas Dagnijas, Laimoņa Mieriņa, Haralda Norīša, Ģirta Puriņa, Raimonda Staprāna, Lara Strunkes, Imanta Tillera, Sigurda Vīdzirkstes un Reiņa Zustera darbus.

Drosmīgs kino

7. jūlijā plkst. 22 pie Spoguļklintīm Cīrulīšu dabas takās tiks atklāta arī Cēsu Mākslas festivāla kino programma “Kalni”. Tiks demonstrēta Sergeja Paradžanova filma “Aizmirsto senču ēnas” (PSRS, 1964). Šis ir idejiski drosmīgs un kinematogrāfiski satriecošs mitoloģijas, hipnotiskas reliģiskās ikonogrāfijas un pagānu maģijas sajaukums, kā arī bezkaislīgs Krievijas reģionu vēstures skarbās realitātes attēlojums. Pēc iznākšanas 1964. gadā filma kļuva par starptautisku sensāciju.   

Bērniem

Cēsu mākslas festivāla koncertu un teātra izrāžu laikā koncertzālē “Cēsis” darbosies Bērnu istaba. Auklīšu pieskatīti, mazuļi varēs rotaļāties, bet vecāki bez raizēm baudīt pasākumus. Savukārt koncertuzveduma “Vestsaidas stāsts” laikā Bērnu istaba atradīsies Cēsu Jaunajā pilī.

Cēsu Mākslas festivāla programma apskatāma šeit

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti