Dienas ziņas

Likteņdārza atklāšana LTV 1 21:20

Dienas ziņas

Sausums apdraud dārzeņu ražu

Brocēnos top betona skulptūras

Brocēnos Simtgades zaļumballi sāks ar industriālās mākslas objektu atklāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ Brocēnos notika plenērs “Industriālā māksla Brocēnos”, un tā laikā te strādāja četri tēlnieki. Betona skulptūrās viņi iemiesoja savu ūdensrožu stāstu. Šī ir novada dāvana Latvijai simtgadē.

Mazpamazām, rūpīgi un neatlaidīgi iepriekš izveidotās formas tiek apstrādātas ar betonu un skulptūras sāk iegūt savu majestātiskumu. Kad, līdzīgi kā citās pašvaldībās, Brocēnos domāts, ko paliekošu Latvijas simtgadē novadā izveidot, ieceres apstājušās pie betona skulptūru veidošanas, jo Brocēni plašāk ir pazīstami kā vieta, kur ražo cementu.

Savukārt ideja, ka tēma varētu būt novada simbolika – ūdensrozes, nākusi no Blīdenes pagasta iedzīvotājas Kristas Bergas. Ieceres īstenošanai piesaistīti četri mākslinieki, un katram ir cits tēmas risinājums. Tēlnieks Zigmunds Bielis to saskatījis kā sievieti, Inta Berga savu darbu nosaukusi – “Ūdensrozes dzimšana”, un tajā atstātas vietas, kur uzkrāties ūdenim, lai arī putni varētu veldzēt slāpes, savukārt Agnesei Rudzītei-Kirillovai ūdensrozes asociējas ar ko maigu un romantisku.

Tēlnieks Kristaps Andersons izvēlējies citu skulptūras veidošanas paņēmienu – izveidotais karkass ar betonu tiks piepildīts.

“To simbolu es apspēlēju abstrakti, man galvenais ir forma, pārsteigt skatītāju ar vienkāršību un apjomu,” skaidroja tēlnieks.

Plenērā “Industriālā māksla Brocēnos” mākslinieki strādāja nedēļu. Skulptūru veidošanai tika izmantots gan Brocēnos ražotais cements, gan Dānijā ražotais, jo tā konsistence vairāk līdzinās mālam un tik ātri nesacietē.

Mākslas darbi būs izvietoti trīs vietās Brocēnos, un viens atradīsies arī Blīdenē.

“Brocēnos nav mākslas objektu, un arī redzam, ka cements un betons ir ne tikai putekļi un [domāts] celtniecībai, bet ka var veidot arī ko skaistu,” pastāstīja Brocēnu novada pašvaldības projektu speciāliste Rudīte Muraševa.

Projekts īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijai – 100” un SIA “Cemex” atbalstu. Skulptūru atklāšana ir arī Simtgades zaļumballes ieskandināšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti