Kultūras ziņas

Izglābtās ikonas Rīgas biržā

Kultūras ziņas

Laima Vaikule aicina uz randiņu Jūrmalā

Jūrmalā par jūru: biennāle "Marīna 2019"

Biennāle «Marīna 2019» – vētras noskaņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vētras noskaņa jūtama visā Jūrmalā. Sākusies otrā starptautiskā jūras tematikai veltītā biennāle “Marīna 2019”. Tās galvenajā norises vietā – Jūrmalas pilsētas muzejā - vēl rit starptautiskās glezniecības konkursa izstādes “Marīna 2019” iekārtošanas darbi, tikmēr laikmetīgās mākslas izstāde “Atmiņu jūra” atklāta 17. jūlijā.

“Mēs esam varējuši vienoties – visas Jūrmalas izstāžu zāles, muzeji, muzeju filiāles – par to kopīgo stāstu, par to, ka mēs visos iespējamos veidos runājam par jūru.

Runājam par jūru ne tikai no tāda atpūtnieka viedokļa, no skaistuma viedokļa, runājam arī par jūras problemātiku, runājam dažādos aspektos. Runājam par personībām. Tas ir tas kopīgais vētras stāsts visā Jūrmalā,” skaidro biennāles “Marīna 2019” kuratore Guna Kalnača.

Šogad biennāles centrālajai izstādei Jūrmalas pilsētas muzejā izvēlēta vētras tēma.  Žūrija no vairāk nekā 200 pieteikumiem atlasīja 149 mākslinieku darbus no deviņām valstīm. Izstādes atklāšanā šo piektdien, 19. jūlijā, tiks paziņoti uzvarētāji divās kategorijās – no  profesionālo mākslinieku un mākslas augstskolu studentu vidus.

“Izstādes uzstādījums šajā gadījumā ir diezgan konservatīvs – ir jūras ainava. Neskatoties uz marīnas žanra klasisko, vēsturisko fonu, kas uzliek savas jau zināmus noteikumus un principus, ir brīnišķīgi redzēt, ka ir mākslinieki, kas spēj redzēt caur glezniecību, iedzīvināt viņu mūsdienu kontekstā,” par izstādes darbiem stāsta mākslas zinātniece, biennāles “Marīna 2019” žūrijas pārstāve Eva Rotčenkova.

Jaunus laikmetīgās mākslas akcentus biennāles “Marīna 2019” ietvaros ienes poētiskā izstāde “Atmiņu jūra”, kurā apvienoti dažādi mediji – scenogrāfes Kristīnes Abikas atrastie, no jūras izskalotie priekšmeti, kādas ģimenes amatieru video fragmenti ar piejūras noskaņu, kā arī baletdejotājas Elzas Leimanes deja.

 “Izstāde ir par Baltijas jūras aizsardzību.

Vēstījums, ko mēs gribam nodot, ka, iespējams, pēc kāda laika, ja mēs nedomāsim par jūras tīrību, tad arī atmiņas par jūru mēs varam sastapt tikai muzejā,” izstādes koncepciju izklāsta mākslas zinātniece, izstādes “Atmiņu jūra” kuratore Inga Bunkše.

“Ir vairāki fragmenti, kustīgie attēli, kas katram atsauc atmiņā kādu viņa atmiņu, jo nav jau mērķis to konkrēto mirkli atdzīvināt, bet noteikti spēlēties ar sajūtām,” par savu videodarbu stāsta māksliniece Eva Saukāne.

“Mani nošokēja tas, ko es izlasīju, ka Baltijas jūra ir piesārņotākā jūra pasaulē, Baltijas jūrā ir 70 000 kvadrātkilometri lielas mirušās zonas, kas lielā mērā veidojas cilvēku darbības ietekmē,” norāda Bunkše.

Mākslas vētra visā Jūrmalas pilsētā nerimsies līdz pat septembrim. Kopumā tiek piedāvātas 15 dažādas izstādes visā pilsētā – laikmetīgās mākslas un klasiskās mākslas tradīcijās balstītas ekspozīcijas, foto un video fiksācijas, akcentējot ekoloģijas un jūras aizsardzības tēmas, kā arī veicinot sabiedrības diskusijas.

Biennāles programma ietver arī daudzveidīgu mākslas pieredzi ģimenēm ar bērniem. Biennāles konkursa “Marīna 2019” uzvarētāji būs zināmi 19. jūlijā. Savukārt sestdien, 20. jūlijā, vairākās izstāžu zālēs sāksies “Foto Marīna”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti