Atvadīšanās no mākslinieces Džemmas Skulmes notiks sestdien, 16. novembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes (1925 – 2019) un piemiņas dievkalpojums notiks 2019. gada 16. novembrī pulksten 15.00 Rīgas Doma baznīcā Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa Vanaga vadībā, medijus informē Kultūras ministrijas pārstāve Lita Kokale.

Respektējot piederīgo vēlmi, aicina nenest ziedus un vainagus. Dievnams būs atvērts no pulksten 13.30. Līdz dievkalpojumam būs iespēja iedegt svecīti, kopīgi kavēties domās un muzikālos priekšnesumos, tā godājot Džemmas Skulmes piemiņu. Dievkalpojums sāksies pulksten 15.00.

Džemma Skulme dzimusi 1925. gada 20. septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949. gadā absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949. gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

Džemma Skulme bija Latvijas Mākslinieku savienības vadītāja no 1977. līdz 1992. gadam. Viņas demokrātiskais, mērķtiecīgais un moderno mākslu atbalstošais vadības stils ļāva uzplaukt Mākslas dienām, veicināja moderno tendenču klātbūtni oficiālajā mākslā, tostarp leģendāro izstādi "Daba. Vide. Cilvēks" (1984)

Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988.gadā bija starp Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotājiem. No 1984. līdz 1991. gadam kā M. Gorbačova pārbūves laika PSRS Augstākās padomes un PSRS Tautas deputāte devusi lielu ieguldījumu demokrātisko pārmaiņu procesos.

Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē. 2019. gadā Džemma Skulme saņēma pirmo Purvīša balvu par mūža ieguldījumu mākslā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti