Kultūras ziņas

Pasniegta Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā

Kultūras ziņas

"Takšelis Makšelis" dodas pie lasītājiem

Izstāde par drosmi dzīvot pāri robežām

Atklāta izstāde par drosmi dzīvot pāri robežām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vēloties pievērst sabiedrības uzmanību invaliditātei, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta starptautiska vizuālās mākslas izstāde “Drosme būt”. Tā runā par cilvēka spēku un centieniem atklāt ceļu pie sevis, risināt problēmas un rast veidu, kā radoši dzīvot neatkarīgi no garīgās vai fiziskās veselības. Šī izstāde ir kā turpinājums pirms gada rīkotajai, kas bija veltīta depresijas tēmai.

Izstāde “Drosme būt” tapusi, lai veicinātu sabiedrības izpratni par invaliditāti. Latvijas Nacionālās bibliotēkas apakšzemes izstāžu zālē izliktie profesionālo un amatiermākslinieku darbi no trim Baltijas valstīm un ASV atklāj dažādas cilvēku pieredzes – sākot no atkarību pārvarēšanas vai redzes zaudēšanas, līdz ciešanām, kopjot slimus bērnus, pēc krīzēm mēģinot atgūt ticību sev un meklējot augstāku spēku palīdzību.

Izstādes kuratore, “Nodibinājums Partneri” mākslas nozares vadītāja Madara Lazdiņa skaidro:

“Izstādes nosaukums ir “Drosme būt”, un kas tā ir par drosmi? Tā ir drosme dzīvot pāri robežām un pāri dažādām robežām – ne tikai aizspriedumiem, mūsu stereotipiem, bet ļoti bieži tās ir arī mūsu fiziskās robežas, ar kurām saskaras cilvēki ar invaliditāti.”

Lazdiņa uzsver, ka izstāde veidota, lai uzdotu un sabiedrībā paceltu jautājumus: vai mēs esam atvērta, pieņemoša sabiedrība? Un kā mēs tāda varam kļūt vairāk?

Viens no izstādes dalībniekiem, mācītājs, “Bridge Builders Internationa” prezidents Čārlzs Deivids Kellijs (Latvija/ASV) stāsta, ka izstādē redzamajā darbā gleznota viņa māte:

“Es viņu gleznoju, kad viņa jau bija ļoti veca, bet paņēmu 50 gadus senu fotogrāfiju, kur viņa ir jauna un eleganta. Vecumdienās viņa bija slima un viņas ķermenis sabrucis, bet nemainījās acis. Tāpēc devu nosaukumu “Elizabetes acis”, tās bija tās pašas, kas jaunībā, brīnišķīgas. Un tās vēstīja man, pat ja ķermenis vairs nestrādā, acis ir dvēseles spogulis, un tās atklāj dzīvi un personību.

Un līdz savai nāvei 83 gadu vecumā viņai bija šīs brīnišķīgās zaļās acis, tās ir šī portreta svarīgākā daļa. Es viņai to uzdāvināju Ziemassvētkos, pirms viņa aizgāja viņsaulē, viņai patika.”

Savukārt mākslinieks Svens Ēriks Stambergs no Igaunijas uzsver izstādes tēmas universalitāti: “Mēs visi savā veidā esam kompleksaini un ar kādu traumu, viens ar nelielu, cits ar lielu, ja nelielu, tad labi. Šī tēma, ceru, palīdz uzsākt dialogu dziļi sevī.”

Izstādi “Drosme būt” papildinās vairāki semināri par iespējām, ko paver invaliditāte, par aktīvu dzīvesveidu un komunikāciju. Pirmais notiks jau 15. novembrī, nākamie – decembra vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti