Atklās Sniedzes Reines personālizstādi «Citādi zīmējumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 12. jūlija līdz 1. septembrim Mūkusalas Mākslas salona Mazajā zālē skatāma Sniedzes Reines izstāde “Citādi zīmējumi”, informēja Mūkusalas Mākslas salona komunikācijas vadītāja Agnese Kleina.

Sniedze Reine (1989) lielāko daļu dzīves pavadījusi sociālās aprūpes centrā “Veģi” Talsu novadā, kur dzīvo cilvēki ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem. Viņas apbrīnojamās zīmēšanas dotības atklāja centra zīmēšanas skolotājs, Talsu mākslinieks Andris Biezbārdis.

Par vairāku desmitgažu darbu “Veģos” Biezbārdis saņēmis laikraksta “Diena” un TV3 apbalvojumu “Latvijas lepnums”, un Sniedzes Reines darbi parasti bijuši tie, ar kuriem mākslinieks lepojies īpaši.

Sniedzes Reines pirmie zīmējumi – no putna lidojumu attēlota, dokumentāli precīza “Veģu” kompleksa ainava – pasniedzēju pārsteidza. Meitenei piemita dabiska, ne mācībās apgūta spēja ar vienkāršām līnijām uz papīra uzburt perspektīvā balstītu zīmējumu, kas ataino pat uz īsu mirkli redzētus skatus. Bez “Veģu” ainavām Sniedzes agrīnajos zīmējumos parādījās arī ainas no slimnīcas intensīvās terapijas palātām, kur skatiens tika vērsts pret griestiem.

Šie neparastie kadrējumi šķita pārsteidzoši un brīnumaini un saistīja skatītāju uzmanību arī izstādēs, kurās tika eksponēti viņas darbi. Autores neparastā redzējuma stāsts vairākkārt atspoguļots laikrakstos un televīzijas raidījumos.

Izstādē Mūkusalas Mākslas salonā skatāmie zīmējumi tapuši divdesmit gadu laikā. Līdzās nesen tapušajiem lielformāta zīmējumiem izstādīti agrīni darbi ar vēl šķietami neveiklām, tomēr perspektīvā risinātām ainavām, skatiem no slimnīcas palātām, ikdienas norisēm aprūpes centrā un pat izdomātām situācijām, kurās redzami saposti, laimīgi, seriālos noskatīti varoņi. Visus zīmējumus vieno strukturēts, grafisks formu dalījums, atsevišķu priekšmetu detalizācija un jau iepriekš attēloto motīvu teju bezgalīga variācija.

Jaunākā zīmējumu sērija, pie kuras Sniedze strādā ilgāku laiku un kuru reti ļauj izstādīt, ir krāsainas neliela formāta ainiņas. Tajās viņai pazīstami “Veģu” iemītnieki un darbinieki redzami kā slimnīcu pacienti, un to filigrānais izpildījums rada ilūziju par drukas tehniku izmantojumu.

Sniedzes Reines izstāde “Citādi zīmējumi” Mūkusalas Mākslas salonā tapusi pēc Dinas un Jāņa Zuzānu iniciatīvas, izstādes kuratore – Līga Lindenbauma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti