Kultūras ziņas

Daudz laimes, Arvo Pert!

Kultūras ziņas

Ingas Ābeles "Balta kleita"

Divas tēmas. Divi formāti. Dažādi darbi

Atklās «Grata balvas» mākslas konkursa izstādi, aicinot skatītājus balsot par favorītiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Turpinot pirms trim gadiem aizsākto tradīciju, kultūras centrs “Grata JJ” atkal rīko starptautisku konkursa izstādi “Grata balva vizuālajā mākslā”. No 12. septembra ar gandrīz divsimt par šīm tēmām radītiem darbiem varēs iepazīties galerijā “MuseumLV”, un visu izstādes laiku katrs apmeklētājs varēs nobalsot par savu favorītu.

Konkursa izstādi “Grata balva” kultūras centrs “Grata JJ” galerijā “MuseumLV” rīko jau trešo gadu, šogad aicinot māksliniekus domāt par tēmām “Artefakts” un “Piektā civilizācija”.

“Šogad mēs piedāvājām visiem māksliniekiem vienādus formātus vai 40x40cm kvadrātus audeklus vai 40cm diametrā apaļus audeklus, tad viņiem bija iespēja izstādīt vēl vienu vai divus darbus papildu, lai bagātinātu personīgo kontekstu,” skaidro galerijas “MuseumLV” pārstāve Darja Samarina.

Galerijas divos stāvos valda dažnedažādu artefaktu enerģijas plūsma – izstādē piedalās 130 mākslinieki ar 190 mākslas darbiem.

“Artefakts, kā es to saprotu, ir, protams, tas, ko radījis cilvēks kādā vēsturiskā laikā un ko viņš aiz sevis ir atstājis, kas aiz viņa paliek. Manā gadījumā es to smēlos no dabas, jo ļoti daudz ar to strādāju, un man apkārt ir šī vide, paša darba nosaukums “Vēl nezudusī Latvija” iedvesmoja uz to,” stāsta māksliniece Ilze Laizāne. “Sajutos, ka mūsu tauta pazūd, ka mēs esam kā viens vienots artefakts, varbūt pat piektais elements, kas lēnām sāk izzust un es to gribu apstādināt.”

Savukārt mākslinieks Juris Ģērmanis atzīmē: “Es sapratu, ka jārunā par vispārīgām būtiskām lietām, jau pēc šīs izstādes skatoties, es redzu, ka visu kaut ko var. Es arī nosaukumu iedevu “Selavi” – ''Tāda ir dzīve'', mēs jau visi – mums ir jaunība un kā aiziet tas mūžs, un kur mēs beigās nokļūstam, un kā tā dzīve beidzās.”

Grata balvu vizuālajā mākslā veido divas balvas 500 eiro vērtībā. Vienu laureātu izvēlas galerijas komanda, otru – skatītāji, nobalsojot par sev tīkamāko darbu. Visi darbi izstādīti anonīmi, bet vērīgākie noteikti mācēs atšifrēt autoru gan pēc gleznu parakstiem, gan mākslinieciskā rokraksta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti