Arturs Bērziņš – Baltvilka balvas pretendents grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Arturs Bērziņš par ilustrācijām Rūdolfa Blaumaņa dzejolim “Asarās” ("Bikibuks" Nr.67, liels un mazs) izvirzīts Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Grāmatu māksla”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendentu.

Rūdolfa Blaumaņa skumji skaistais dzejolis par mātes un dēla šķiršanos, lielajām ilgām un mīļo atkalredzēšanos ir saprotams pat gluži maziņiem, lai gan tajā ir senatnīgi vārdi un tautasdziesmas noskaņa. Arturs Bērziņš radījis tīru un teiksmainu zīmējumu, kurā šis dēls ir stiprinieks lācis, kas šķērso ledājus, mežus un kalnus, lai atgrieztos pie savas mātes - lācenes.

Arturs Bērziņš šobrīd atrodas Latvijas mākslas priekšplānā. Purvīša balvai jau 2008. gadā tika izvirzīta viņa izstāde “Perifērija”, bet šogad tādu pašu mākslas ekspertu uzmanību izpelnījusies personālizstāde "Attēldarbi": nelieli zīmējumi uz koka dēlīšiem, kur attēloti Latvijā ierasti ainaviski motīvi, izmantojot arī filozofisku tekstu lasīšanu un refleksiju par tiem. “Arturs Bērziņš analizē, burtiski preparē pa daļām, kāpēc mēs redzam tā, kā mēs redzam. Ar ko atšķiras skatīšanās vakar no skatīšanās šodien, kā atšķiras attēli atkarībā no skatīšanās tehnikas un apstākļiem. Bērziņš grib saprast pasauli,” šos darbus raksturo mākslas pētniece Elita Ansone. “Zīmējumi nav ilustrācijas filozofiskām teorijām - zīmējumi ir filozofiska domāšana ar vizuālās izteiksmes līdzekļu palīdzību,” saka Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens. Šādu sajūtu rada arī mazā bilžu grāmatiņa “Asarās”.

Artura Bērziņa biogrāfijā dominē vārds Olaine - audzis, gājis bērnudārzā un skolā, dzīvo joprojām. Kādā intervijā Bērziņš apgalvo, ka par mākslinieku nobriedis Olaines plastmasas pārstrādes rūpnīcas bērnu dārzā, taču viņa CV ir ziņas gan par poligrāfijas mākslas arodvidusskolas  beigšanu un darbu šajā profesijā, gan par diviem Mākslas akadēmijas maģistra grādiem - vizuālās komunikācijas un mākslas zinātnes nozarēs. Viņš pazīstams kā multimākslinieks, kas mainīgā un provokatīvā stilā darbojas glezniecības, datorgrafikas, gotiskās mūzikas un audiovizuālās mākslas jomās.

Baltvilka balvas žūrijas pārstāve Santa Remere  savā vērtējumā raksta: “Arturs Bērziņš ilgu un skumju tēmu bērnu literatūrā interpretē nekonvencionāli, tēlojot tās gaišas un tiešas, bez laika nogludinošās un samierinošās kārtas. Rūdolfa Blaumaņa latvisko romantismu mākslinieks papildina ar smalkā zīmuļa tehnikā zīmētu, askētisku ziemeļu jūras un dabas ainavu. Bet sāpīgo emociju pieredzi pavada gandrīz balta, sijājoša lietus kāpinātā trauksme.”

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti