Kultūras ziņas

Izdots Arvja Vigula "Blusu cirks"

Kultūras ziņas

Arstarulsmirus minialbums "pie zemes (mOnOhrOmi)"

Ielu māksla Čiekurkalna patiltē

Ārtelpa pieder mums visiem. Ielu mākslai Rīgā tapusi «Patiltes galerija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai publisko telpu bagātinātu ar kvalitatīvu un legālu ielu mākslu, ir jārāda labs piemērs. Šādu mērķi sev izvirzījuši mākslinieku biedrības “Popper” pārstāvji, kas Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros radījuši ielu mākslas projektu “Patiltes galerija”. Vairāk nekā desmit mākslinieku unikāli lielformāta ielu gleznojumi no augusta beigām aplūkojami uz Gustava Zemgala gatves pārvada balstiem, kas šķērso Čiekurkalna 1. līniju.

“Patiltes galerijas” idejas autori uzsver, ka ielu mākslas kustība ir viena no lielākajām mākslas kustībām pasaulē un katrs darbs vai nedarbs atgādina – publiskā ārtelpa pieder mums visiem!

Vietā, kur Gustava Zemgala gatves pārvads šķērso Čiekurkalna 1. līniju, tagad aplūkojami Rīgas pilsētvidē līdz šim neredzēti lielformāta gleznojumi. Mākslinieks Zahars Ze par izraudzīto vietu stāsta: "Pirms tam šī patilte bija nekāda, pelēka, noķēpāta un drusku depresīva šķita. Konceptuāli sākumā nogruntējot visu dzeltenu šeit, šīs kolonnas, sapratām, cik ātri tā vide mainās."

Pasākumu rīko biedrība “Popper”, kas līdz šim periodiski izdevusi pirmo mūsdienu ilustrācijai veltīto žurnālu Latvijā. Atšķirībā no daudziem citiem zīmējumiem galvaspilsētas vidē uz pārvada balstiem tapušie gleznojumi ir oficiāli saskaņoti ar Rīgas domi un tos radījuši īpašā konkursā atlasīti mākslinieki. Rīkotāji atzīst, ka saskaņošana un formalitāšu kārtošana nav vienkārša.

Mākslinieks Roberts Galviņš (Lazy Bra) stāsta: "Patiltes galerija jau sen šeit eksistēja pirms mums. Mēs vienkārši izmantojām iespēju un izdevību izveidot šo projektu ar Čiekurkalna biedrības palīdzību, kas mums ieteica šo vietu."

Patiltes galerijas idejas autori uzsver nepieciešamību pilsētas pārvaldē attīstīt ielu mākslas aktivitātes un to uzraudzību, tādejādi veicinot legālu ielu mākslu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti