Kultūras ziņas

Ziemeļblāzmā uzstāsies čellists Mario Brunello

Kultūras ziņas

Ungāru dejas Liepājā

Tekstilmākslinieka E.Rozenberga emocionāla izstāde

«Arsenālā» skatāma tekstilmākslinieka Egila Rozenberga personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 25. oktobra līdz 8. decembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē „Arsenāls" skatītājiem būs atvērta pazīstamā tekstilmākslinieka Egila Rozenberga personālizstāde.

Egila Rozenberga personālizstāde LNMM izstāžu zālē „Arsenāls" ir līdz šim plašākā mākslinieka darbu skate, kas sniedz pilnīgu pārskatu par autora individuālo ceļu mākslā, sākot no 20. gadsimta 70. gadiem līdz šodienai.

Pirmajā brīdī, protams, dīvaina sajūta, ka tik liels laika periods tiek vienuviet izlikts," atzīst mākslinieks. Iepriekš visām viņa darbu izstādēm bijis zināms laika periods vai tēma. „Nekad tāda iespēja nav bijusi parādīt vairāk nekā 40 gadus vienuviet."

Egila Rozenberga daiļradē labi izsekojami tekstilmākslas nozares attīstības kopējie procesi. Sākotnēji, 20. gadsimta 70.–80. gados, viņš konsekventi strādā klasiskajā figurālajā gobelēnā, ar uzsvērumu uz krāsu laukumiem un dinamiku, līniju ritmiem, simboliku, dekoratīvām kompozīcijām ar akcentētu faktūru. Mākslinieka ierosmei kalpo gan deju, sporta spēļu un sadzīves svētku, gan folkloras atbalsoti motīvi un tēmas.

Salīdzinot 70.gadus ar mūsdienām, mākslinieks atzīst, ka daudz kas ir mainījies savā būtībā.

„Ja 70. un 80.gados māksliniekiem bija pieejami pasūtījumi un darbi tika iepirkti, tas savā mērā nodrošināja to, ka tika radīti samērā liela formāta nozīmīgi mākslas darbi. To var redzēt arī šajā izstādē," stāsta Rozenbergs.

Nākošais intensīvo meklējumu posms saistās ar apjomīgiem trīsdimensiju objektiem, kur raupjo materiālu vijumos un faktūrās nezūd romantiskās iedvesmas nots. Pēdējo gadu darbos vērojamas gan ceļojumos gūtās noskaņas, gan jūras piekrastes inspirēti ritmi un to mijiedarbība, iezīmējas citādas nianses materiālu un tehnisko paņēmienu izmantojumā. Egilu Rozenbergu izstādē iepazīstam kā lielisku vērotāju un vēstītāju, kurš atļāvies brīvi pārkāpt tekstilmākslas ierastās robežas, paplašināt radošo darbības lauku. Savās kompozīcijās autors liek skatītājam apstāties izziņas ceļā uz kāda realitātes mirkļa izpratni, lai apbrīnotu pasauli un tās izpausmes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti