Dibinās Gada balvu Latvijas vizuālajā mākslā

29. maijā uz pirmo sēdi jaunajā sastāvā sanāca Nacionālā kultūras padome, lai izskatītu vairākus kultūras nozares jautājumus. Svarīgākais no tiem – diskusija par nozares gada balvas vizuālajā mākslā izveidi, kas vienbalsīgi apstiprināta, informēja Kultūras ministrijā.

"Esmu gandarīta, ka esam pieņēmuši lēmumu par balvas vizuālajā mākslā iedibināšanu. Balva ir augstākais valsts apbalvojums mākslā, novērtējot aizvadītā gada sniegumu vizuālajā mākslā Latvijā, pārklājot plašo un daudzveidīgo vizuālās mākslas ekosistēmu," norāda kultūras ministre Agnese Logina.

Iecerēts, ka ekspertu žūrija balvai izvirzītos darbus sāks vērtēt no nākamā gada.

Lai izvēlētos balvas organizatorus, Kultūras ministrija tuvākajā laikā plāno izsludināt konkursu, ar kura uzvarētāju tiks slēgts līdzdarbības līgums par darbu izvērtēšanu un balvas pasniegšanas ceremonijas norises organizēšanu.

Ierosinājumu veidot nozares gada balvu iesniegusi Kultūras ministrijas konsultatīvā institūcija – Latvijas Vizuālās mākslas padome. Balvas izveides nepieciešamība tiek pamatota ar argumentu, ka vizuālās mākslas nozare ir līdzvērtīga citām kultūras nozarēm, kurās šādi nacionālas nozīmes apbalvojumi jau ir, veicinot regulāru un kvalitatīvu nozares attīstības izvērtējumu un izceļot būtiskākos sasniegumus –piemēram, "Lielais Kristaps" kinomākslā, "Spēlmaņu nakts" balva teātra mākslā, Lielā Mūzikas balva, Latvijas Dizaina gada balva, Latvijas Arhitektūras gada balva, Latvijas Literatūras gada balva, "Zelta ābele" grāmatu mākslā un tamlīdzīgi.

Nacionālā kultūras padome ir Kultūras ministrijas sabiedriska konsultatīva institūcija kultūras nozaru un kultūrpolitikas jautājumos, kuras mērķis ir veicināt līdzsvarotu kultūras un kultūras mantojuma nozaru attīstību Latvijas sabiedrības interesēs, veidojot dialogu starp dažādu nozaru stratēģiju un politikas veidotājiem, īstenotājiem un sabiedrību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti