«Vistālākās draudzības ir tepat» – ko šogad varēs piedzīvot festivālā «Survival Kit»?

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 14" no 7. septembra līdz 8. oktobrim notiks Rīgā, Vidzemes tirgū. Festivāla apmeklētāji aicināti ne vien aplūkot divas festivāla izstādes, bet arī piedalīties daudzveidīgu un pārdomas rosinošu pasākumu programmā "Vistālākās draudzības ir tepat", kas top sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā. Organizatori īpaši aicina piedalīties dažādu paaudžu afrolatviešu, ukraiņu, baltkrievu, kā arī krievu kopienu pārstāvjus. Tāpat festivāla izstādēs būs pieejamas mediētas tūres, norisināsies plaša pasākumu programma skolām, bērniem, ģimenēm, senioriem un cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, informēja festivāla rīkotāji.

Turpinot festivāla centrālās izstādes "Attāluma draudzības" ideju par laikā un telpā attālinātām attiecībām starp cilvēkiem, valstīm un kultūrām, pasākumu programma "Vistālākās draudzības ir tepat" šos jautājumus aplūkos lokālākā kontekstā, pievēršoties Latvijā dzīvojošo mazākumtautību kopienu un afrolatviešu kopienas ikdienai, identitātei un iespējām atrast kopīgu valodu.

"Vislielākais attālums bieži vien rodas starp cilvēkiem, kuri fiziski atrodas cits citam tuvu. Būt kopā, saglabājot savu identitāti, ne vienmēr ir viegli, it īpaši, ja tam traucē neizrunātas pagātnes traumas un atšķirīgas nākotnes vīzijas. Īpaši spilgti kopīgās pasaules atšķirības parādās dažādu etnisko un valodisko grupu kolektīvajās identitātēs. Mūsdienu Latvijā, kur gandrīz puse iedzīvotāju neidentificējas kā latvieši vai identificējas ne vien kā latvieši, bet arī ar kādu citu etnisku vai valodisku grupu, identitāte jau izsenis ir bijis sarežģīts pētījumu objekts," norādīja festivāla publiskās programmas kuratore Sofija Anna Kozlova.

Diskusiju programma un kopienu draudzības

Programma "Vistālākās draudzības ir tepat" ciešā sadarbībā un sarunās ar kopienu pārstāvjiem pievērsīsies četru kopienu dzīvotajai pieredzei Latvijā, uzmanību vēršot uz pašai kopienai svarīgiem jautājumiem. Tā dos iespēju iepazīt un izprast dinamiku, kas veidojas starp indivīdu, kopienu un Latvijas sabiedrību. Pasākumu ciklā notiks sešas dažādas sarunas, kurās īpaši aicināti iesaistīties dažādu paaudžu afrolatviešu (12.–17. septembrī), ukraiņu (19.–24. septembrī), baltkrievu (26. septembrī –1. oktobrī), kā arī krievu (3.–8. oktobrī) kopienu pārstāvji, nepastarpinātā sarunā iepazīstot kopienas pagātni un tagadni, sāpes, priekus un cerības, identitāti un tās izmaiņas no paaudzes paaudzē. "Vistālākās draudzības ir tepat" programma ir atvērta jebkuram un jebkurai kopienai, jo piedāvā vietu, kur apmainīties ar zināšanām un stāstiem gan pasākumu laikā, gan ārpus tiem, apmeklējot Vidzemes tirgu un festivālā "Survival Kit 14" ierīkoto ziedojumu tējas stendu.

Atsevišķa notikumu programma plānota arī mūsdienu kultūras forumā "Baltā nakts" 9. septembrī. No pulksten 18.00 gaidāms pasākums "Nakts konference", kurā notiks albāņu mākslinieces Annas Ērenšteinas "Mākslinieciskais saiets" – diskusija kopā ar kopienu pārstāvjiem un rakstīšanas darbnīca par aktīvismu, sabiedrības segregāciju un protestiem. No pulksten 18.00 līdz pat pusnaktij ik stundu notiks tūre izstādēs mediatoru vadībā, bet pulksten 20.00 un 22.00 – "Kuš!" komiksu darbnīca jauniešiem un pieaugušajiem. "Nakts konferences" laikā jaunā gaismā parādīsies arī vecie tirgus kioski, kuru izgaismotajos logos būs redzamas Māras Brašmanes fotogrāfijas, kas stāstīs par tirgus vēsturi. "Baltās nakts" programmas laikā Vidzemes tirgū līdz pat nakts stundām notiks arī tirdzniecība.

Pētot mākslinieku sadarbību ar auditoriju un tiecoties veicināt izpratni par mākslas radīšanas procesu plašākā sabiedrībā, 8. septembrī sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju notiks publiska performatīva akcija, ko veidos mākslinieki Klaus Šēnings Lams Jongs (Claus Schöning Lam Yong) (Vācija), Bernadeta Jobaka (Bernadett Jobbágy) (Ungārija), Nele Hartmana (Nele Hartmann) (Vācija) un Līva Rutmane-Kalniņa (Latvija).

Plaša notikumu programma bērniem, ģimenēm un senioriem

Festivāla izglītības programma šogad būs īpaši plaša. Izstādē "Mākslinieks ir klātesošs", kas festivāla laikā notiks kioskos pie paviljona (ienākot tirgus teritorijā no Brīvības ielas puses), būs apskatāmi seši mākslas darbi, kas ar dažādu laikmetīgās mākslas mediju starpniecību atklās jauniešiem Latvijas reģionos aktuālas tēmas. Izstādes līdzkuratori un mentori ir mākslinieku kolektīvs "Tenthaus" no Norvēģijas. Izstādes atklāšana kopā ar visiem bērniem un jauniešiem, kuri piedalījušies projektā, notiks 8. septembrī no pulksten 15.00. Projekts īstenots ar EEZ grantu atbalstu. Sestdienās "Mākslinieks ir klātesošs" izstādi būs iespējams aplūkot kopā ar māksliniekiem un tiem bērniem un jauniešiem, kuri piedalījušies darbu tapšanā. 9. septembrī mākslas mediatoru lomā iejutīsies jaunieši no Jelgavas, kuri darbojušies kopā ar mākslinieci Evu Vēveri, 16. septembrī par izstādē redzamajiem darbiem pastāstīs Maksims Šenteļevs un Artūrs Punte kopā ar bērniem no Strenčiem. 23. septembrī izstādes mediatori būs jaunieši no Bolderājas, kuri kopā ar mākslinieci Gundegu Eveloni pētījuši savu apkaimi, bet ciklu 30. septembrī noslēgs jaunieši no Aglonas kopā ar mākslinieci Viku Ekstu.

Festivālā plānotas divas dienas ģimenēm. 17. septembrī pulksten 13.00 bērniem būs iespēja doties ekskursijā un darboties radoši "Spoku mežģīņu zīmēšanas darbnīcā" kopā ar kolektīva "Kuš! Komiksi" pārstāvi Annu Malicku, bet 23. septembrī pulksten 13.00 – Ingas Erdmanes vadībā veidot pašiem savas uzlīmes. Dalība abās darbnīcās ir bez maksas, pie ieejas jāuzrāda derīga skolēna apliecība. Dalība nav iepriekš jāpiesaka.

Seniori festivālā īpaši gaidīti 12. un 26. septembrī pulksten 12.00, kad notiks "Atmiņu tirgus". Pasākuma laikā nesteidzīgi būs iespējams aplūkot izstādi, uzdot sevi interesējošus jautājumus un iedziļināties laikmetīgās mākslas norisēs Latvijā un pasaulē, un pēc tam kopīgi pārrunāt redzēto.

Savukārt 30. septembrī pulksten 12.00 ikviens gaidīts vēstuļu veidošanas darbnīcā "Rīga–Kauņa: draudzība bez robežām", kas organizēta sadarbībā ar "Survival Kit 14" sadraudzības pasākumu – Kauņas biennāli. Vēstules tiks adresētas Kauņas biennāles apmeklētājiem un pēc darbnīcas beigām nosūtītas turp, savukārt tajā pašā laikā Kauņā notiks vēstuļu rakstīšanas darbnīca, kurā radītās vēstules tiks sūtītas uz Rīgu. 8. oktobrī, festivāla "Survival Kit 14" noslēguma dienā, darbnīcas dalībnieki aicināti atgriezties, lai saņemtu sev veltīto vēstuli no Kauņas. Dalība šajā darbnīcā ir jāpiesaka iepriekš, rakstot uz epastu: [email protected] vai zvanot: +371 29957486.

Pieejamība un iekļaušana festivālā

Turpinot Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pēdējo gadu mērķtiecīgo darbu, nodrošinot pēc iespējas plašāku izstāžu pieejamību dažādām sabiedrības grupām, "Survival Kit 14" laikā notiks divas radošās darbnīcas, kas pielāgotas cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem. "Negaidītās saprašanās" 20. septembrī un 3. oktobrī pulksten 15.30 aicinās aplūkot izstādi kopā ar festivāla izglītības programmas vadītāju Kristīni Erciku, bet pēc tam darboties mākslinieces Ievas Stalšenes vadītā darbnīcā.

Savukārt 1. oktobrī pulksten 13.00 pirmo reizi "Survival Kit" vēsturē notiks ekskursija izstādē zīmju valodā kopā ar surdotulku. Dalība pasākumā nav iepriekš jāpiesaka, ieeja – ar derīgu izstādes biļeti.

Festivāla norises vieta ir pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem, iekļūšana iespējama arī ar bērnu ratiņiem, un uz izstādēm līdzi var ņemt arī labi audzinātus mājdzīvniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti